MERSİN'de Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in katılımıyla Ulusal Göç Sempozyumu gerçekleştirildi.
Büyükşehir Belediyesi ile Toplum ve Siyaset Felsefesi Derneği tarafından düzenlenen Ulusal Göç Sempozyumu, Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşti. Sempozyumun açılışında konuşan Başkan Seçer, kitlesel göçlerin günümüzün önemli bir sorunu olduğunu vurgulayarak, “Bu sorun sadece Mersin’e matuf bir sorun değil. Türkiye’yi ilgilendiren, dünyanın farklı coğrafyalarında, bölgesel çatışmaların yaşandığı Ortadoğu gibi sıcak coğrafyalarda en büyük sorun kitlesel göçler. Bunun sebebi savaştır, bunun sebebi politik baskıdır, dini inançlardan ya da etnik farklılıklardan kaynaklı baskılardır. Sonuç itibariyle nedeni ne olursa olsun, önemli sorunlar yumağının oluştuğu bir sonuçla karşı karşıya kalıyoruz” dedi.
Sempozyumun, Mersin’i ve yoğun kitlesel göçün aktörleri olan Suriyeli misafirleri değerlendirmek açısından bir fırsat olduğunu belirten Seçer, “Sığınmacı ya da mülteci demedim. Misafir dedim. Bu benim tespitim, bu benim kullandığım bir terminoloji değil. Çünkü hukuki karşılığı yok. Uluslararası anlaşmalarla Türkiye Cumhuriyeti devletinin sorumlulukları vardır. Belli ülkelerle ikili anlaşmalarla ya da genel anlaşmalarla bizi bağlayacak amir hükümler vardır.  Ama herhangi bir sebeple kitlesel göçlerin muhatabı olan Suriyelileri tanımlayacak hukuki bir tanım yok” diye konuştu.
Başkan Seçer, belediye olarak bu konuda uzmanlarla, otoritelerle, bu konuda yetkili, muktedir, imkanları olan kurumlarla işbirliği yapmak istediklerini sözlerine ekledi.