MERSİN’de önümüzdeki yıl nisan ayında yapılması planlanan ‘Mersin Limonata Festivali’ne Büyükşehir Belediyesi destek olacak.
Mersin Limonata Festivali Komitesi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i ziyaret etti. Ziyarette, Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı ve Mersin Limonata Festivali Komite Başkanı Prof. Dr. Kemal Bilir, Mersin Baro Başkanı ve aynı zamanda Mersin Limonata Festivali Komite Başkan Yardımcısı Bilgin Yeşilboğaz,  festivalin koordinatörü Fatih Alkar ve komite üyeleri yer aldı.
Ziyarette konuşan Başkan Seçer, Mersin’i bir festival şehri haline getirmek istediklerini belirterek, "Biz istiyoruz ki Mersin bir festival kenti haline gelsin. Ama bu demek değildir ki her aklımıza gelen temada, iyi düşünülmeden, hesap edilmeden, el yordamıyla bir şeyler yapalım. Ben istiyorum ki festival yapalım, az sayıda yapalım, ama etkin festivaller yapalım. Bunların tanıtımını doğru yapalım, altını iyi dolduralım. Temel amaç burada, bir kentin tanıtımına katkı sunmak" dedi.
Festivalde önemli olanın, kentin tanıtımı kadar insanları çekmek ve o etkinliğe getirmek olduğunu ifade eden Başkan Seçer, "Burada sağlayacağınız etkinlikler son derece önemli. Cazip olmalı, insanlar buraya gelmeli. Sonuç olarak da etkin, Türkiye’nin konuştuğu belki de Avrupa’nın konuştuğu çok daha büyük festivaller, artık rüştünü ispatlamış, dünyanın konuştuğu festivaller haline getirmeniz mümkün. Burası önemli bir narenciye üretim merkezdir. . Bu seçtiğiniz tema Mersin’e uygun bir tema. Bunun içini doldurmak komitenin, sizlerin görevi. Önemli olan bizim bu işin neresinde olacağımız" diye konuştu.
Festival Komite Başkanı Prof. Dr. Kemal Bilir, Mersin’in birçok cari ürününün katma değer ile Türkiye’ye kazandırılmadığından kaydederek, şunları söyledi:
"Burada da Fatih Bey’in ‘Bir Mersin limonatası neden yok?’ sorusunu ısrarla sormasının beraberinde de bir Mersin limonatası ürünü de gerçekleştirildi. Aksaray’da üretiliyor şu an için ama Bursa’da bu kadar güçlü bir limonata bankası varken, limonun yüzde 70’ini üreten Mersin’de bu ürüne dayalı katma değerli ürünlerin olmaması gerçekten bir sorun. Bu anlamda da belki yapılabilecek ve alınacak çok ciddi yollar var. Beraberinde de bunu bir festivale dönüştürebilir miyiz tartışmaları da yaptık. En sonunda da bunu bir Limonata Festivali olarak tanımladık."
Yaklaşık 2 aydır sivil toplum örgütleri ile görüştüklerini ve tüm sivil toplum örgütlerinin çok büyük destek verdiklerini vurgulayan Prof. Dr. Bilir, "Onlardan aldığımız moralle en son belediye başkanımıza gelelim, projeyi ona da anlatalım ve onun da desteğini alırsak inşallah hayata geçiririz diye planlıyorduk. Eğer desteğiniz de olursa önümüzdeki yılın nisan ayında ilk defa çok kapsamlı, katmanlı, içerisinde bir Guinness Rekorlar Kitabı’na girecek dünyanın en büyük limonatası yaklaşık 16 tonluk bir limonatadan bahsediyoruz. Geçen yıl benzer bir rekoru Ankara’da baklava ile kırdılar. Dünyada trend oldu. Yapacağımız festival de Mersin’in öğelerini içinde barındırsın istiyoruz. Şehrin hareketsizliğini ve ticarete geri kalmışlığını ortadan kaldırabilecek bir festivale dönüştürebiliriz diye düşünüyoruz."
Ziyaretin ardından festival komitesi tarafından Başkan Seçer’e ‘Mersin Limonata Festivali’ yazılı tişört, şapka ve plaket hediye edildi.

FOTOĞRAFLI