İZMİR Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güzden Varinlioğlu, "En büyük tutkum" dediği su altı dalışıyla ilgili tam 23 yıldır sürdürdüğü çalışmalarla, uluslararası düzeyde tanınan bir isim oldu.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ndeki (ODTÜ) öğrencilik döneminde hobi olarak başladığı su altı araştırmalarını kısa sürede bilimsel bir alana taşıyan Doç. Dr. Varinlioğlu, şimdiye kadar Türkiye'nin birçok bölgesinin yanı sıra 10 farklı ülkede dalış gerçekleştirdi. Türkiye'deki tatlı su kıyılarının envanterlerinin çıkarılması ve Japonya'daki Ertuğrul Fıkrateyni'nin kazı çalışmaları gibi önemli projelerde de görev alan Doç. Dr. Varinlioğlu, batık ve mağara su altı ekolojisine ilişkin yaptığı çalışmalarla da adından söz ettirdi. Aynı zamanda Su Altı Araştırmaları Derneği'nin (SAD) başkanlık görevini de yürüten Doç. Dr. Varinlioğlu'nun, uluslararası dergi ve birçok bilimsel çalışmada makaleleri yayınlandı. Doç. Dr. Varinlioğlu, geçmiş yıllarda sanal müze kurmakla ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı 'Su Altındaki Dijital Kültür Mirası' adlı kitap da çıkardı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Yelken Kulübü'nün de danışmanlığını yapan Doç. Dr. Varinlioğlu, mesleği ile tutkusunu bir araya getirerek, sağladığı başarı ile de gençlere örnek oldu.

'YELKENLE İLGİLİ ÇALIŞMALARA AĞIRLIK VERDİM'

Deniz tutkusunun ilk günkü gibi devam ettiğini ve son dönemde yelkenle ilgili çalışmalara ağırlık verdiğini söyleyen Doç. Dr. Varinlioğlu, farklı projelerle bundan sonra da çalışmalarını sürdüreceğini belirtti. Doç. Dr. Varinlioğlu, "İnsanlar, tutkularıyla mesleklerini birbirinden ayırmaya çalışıyor. Ama buna gerek yok. Öncelikle herkes, sevdiği işi yapabilmeli. Hangi işi yaparlarsa yapsınlar, ne kadar yoğun olurlarsa olsunlar, hobilerinden ve tutkularından da vazgeçmemeliler. Ben, mimarlık ile su altı alanını birleştirdim. Bunu da bilimsel çalışmalara aktardım. Bu açıdan çok mutluyum" dedi.

'ÖĞRENCİLERİN VİZYONU VE ÇEVRESİ GELİŞİYOR'

Bugüne kadar birçok öğrencisini projelerine dahil ettiğini ifade eden Doç. Dr. Varinlioğlu, "Üniversiteler, sadece meslek öğrenilen yerler değildir. Hayatla ilgili birçok deneyim de üniversitede elde edilir. İyi bir üniversitede, sosyal aktiviteler ön planda olmalı. Sosyal aktiveleri, en az dersler kadar önemli görüyorum. Bugüne kadar öğrencilerimizle de önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Yelken Kulübü ve Su Altı Araştırma Kurumu'nu mimari proje olarak öğrencilerime verdiğim oldu. Aynı zamanda sosyal projelere de ağırlık verdik. Bu sayede öğrencilerimizin hem vizyonu hem de çevreleri gelişti" diye konuştu.

İZMİR, ()

FOTOĞRAFLI