Manisa’daki mezarlıklar Ramazan Bayramı arifesinde ziyaretçilerle doldu
Yakınlarını bayram öncesi mezarlarında ziyaret edip dualar eden Manisalılar, her bayram öncesi olduğu gibi bu bayram da mezarlıkları mersin dalları ve çiçeklerle süslediler.
Manisa’daki mezarlıklar, arife gününde en yoğun günlerinden birini yaşadı. Sabahın erken saatlerinden itibaren mezarlıklara akın eden vatandaşlar, yakınlarının kabrini ziyaret etti. Kimi vatandaşlar yakınlarının kabrinin bakımını yaparken, kimi vatandaşlar ise ellerinde getirdikleri su bidonları ile kabirleri suladı. Zaman zaman gözyaşlarını tutamayan vatandaşlar, Kur’an-ı Kerim okumayı da ihmal etmeyerek, yakınlarının kabri başında dualar etti.
40 YILDIR MERSİN OTU SATIYOR
Öte yandan, mezarlıkların girişinde mersin otunu ve çiçek satarak geçimlerini sağlayan satıcıların oldukça memnun olduğu görüldü. 40 yıldır bayramlarda mezarlıklar önünde mersin dalı ve çiçek satarak geçimini sağladığını belirten Mehmet Göktaş, bu işin babasından kendisine kaldığını söyledi. Göktaş, kabir ziyaretleri için en çok mersin otunun tercih edildiğini belirterek, satışların bayram boyunca devam edeceğini söyleyerek şunları dile getirdi:
“40 yıldır bu işi yapıyorum. Babamdan kalma bir meslek. Her bayram burada Mersin dalı, çiçek ve fidan satarım. Vatandaşlar anne babalarına yakınlarına sevgilerini göstermek için buradan çiçek, mersin fidan alır götürürler. Mersin dalı özel bir dal çabuk kurumaz, kırılmaz, epey dayanır ve çok güzel kokar, kokuludur.”
"ÖLÜMÜ HATIRLIYORUZ"
Mezarlık ziyaretçilerinden Hayri Suyolcusu, “Buraya geldiğimizde ölümü hatırlıyoruz ve ona göre hayatımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Ölüm her zaman insanın yanında. Şah damarından daha yakın. İnsanların ne zaman öleceği belli olmaz” dedi.
Mezar ziyareti yapan vatandaşlardan Sevim Aykın ise eşinin ve yakınlarının mezarlarını ziyarete geldiğini belirterek, “Eşimi kaybedeli 27 yıl oldu. 27 yıldır her bayram özellikle gelir duamı ederim” diye konuştu.
MANİSA TARZANI’NI UNUTMADILAR
Mezarlık ziyaretçilerinden bir diğeri Ramazan Kara ise “Ölmüşlerimizin ziyaretine geliyoruz. Bilhassa böyle günlerde müsait oluyoruz ve rahat rahat hatırlayıp ziyaretlerine geliyoruz. Geçerken Manisa Tarzanı’mızın mezarı başında bir dua ettim. Tarzan’ımız 1963 yılında benim babamla beraber yan yana Manisa Devlet Hastanesinde yatıyordu. Ayakta bir hastaydı. Babamdan bir hafta önce öldü. Ben de o zamanlar 7-8 yaşlarındaydım çok iyi hatırlıyorum. Her geldiğimde dua ederim" diyerek Manisa Tarzanı Ahmet Bedevi’nin de unutulmadığını gösterdi.