Olgay GÜLER / EDİRNE, () - TRAKYA'da  milli mücadele ateşini yakarak hem Edirne hem de Türk tarihine adını yazdıran, Trakya Paşaeli Müdafai Hukuk Cemiyeti kurucularından Kasım Yolageldili'nin hayatı, uzun çalışmalar sonucu ilk kez kitaplaştırıldı. İlk etapta bin adet basılan kitap için Edirneli Tarih Araştırmacısı Cengiz Bulut ve Yolageldili’nin geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden aynı adı taşıyan torunu  M. Kasım Yolgeldili biraraya gelerek yaklaşık 15 yılın emeğini kitapta topladı.

Trakya Paşaeli Müdafai Hukuk Cemiyeti kurucularından Kasım Yolageldili’nin hayatı, uzun uğraşlar sonucu ilk kez kitap oldu. Yolageldili'nin hayatı ve kahramanlık hikayesi, Edirneli tarih tutkunu Cengiz Bulut ve Kasım Yolageldili'nin aynı ismi taşıyan torunu geçtiğimiz yıl vefat eden Kasım Yolageldili'nin çalışmalarıyla kitaplaştırıldı. Tarih araştırmacısı ve iyi bir koleksiyoner olan Cengiz Bulut, konu hakkında yaptığı açıklamada Kasım Yolageldili'nin Milli Mücadele döneminde birçok etkinlikte aktif rol aldığını ve Trakya'daki Cumhuriyet ateşini yakan kişilerden olduğunu söyledi. 
TORUNU KİTABIN BASIMINI GÖREMEDİ
Kitabı birlikte yazdığı Torun Yolageldili’nin geçtiğimiz yılki ani vefatının, çalışmalara ara verilmesine neden olduğunu söyleyen Bulut, "Geçen yıl torununun beklenmeyen şekilde vefatı çalışmalarımızın yarım kalmasına neden oldu. Onunla beraber çalışmasını yaptığımız “Trakya’da Milli Mücadeleö kitabı yarım kaldı. Ben çalışmalara devam ettim ve Yolageldili’nin hayatının anlatıldığı kitap sonunda basıldı. Merhum torununun da çalışmaları olduğu için kitap ikimizin ismiyle yayınlandı" dedi.

Kitabın Edirne için tam bir kaynak olacağını da dile getiren Bulut, "Bu kitap tam bir kaynak kitap olacak. Kasım Yolageldili öyle bir insan ki, kitabı her okuyan Edirne’de dokunmadığı hiçbir şeyin olmadığını görecekler. O dönemdeki sivil toplum kuruluşlarında görev alıyor, Havsa ve Edirne Belediye Başkanlığı yapıyor, belediye meclisinde görev yapıyor, o dönemdeki çocuk esirgeme kurumunun müdürlüğünü yapıyor, o dönem yine bütün Edirne’de ilk tarım kooperatifinin kurulmasını sağlıyor. Bunlar ve daha fazlası kitapta, belgeleriyle ve fotoğraflarıyla var" dedi. 
EDİRNE KIRMIZISI KULLANILDI
Kitapta ayrıca Edirne kırmızısı kullanmaya özen gösterdiklerini de sözlerine ekleyen Bulut, "Okuyucularımızın dikkatini çekecektir, kitapta ayrıca Edirne kırmızısını kullandık iç sayfalarda. O da ayrı bir güzellik kattı kitaba. Edirne Valiliği 1000 adet basımını yaptı. Tarihe meraklı okuyucularımız Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne giderek oradan kitabı temin edebilirler" dedi.