BURSA’nın İnegöl ilçesine 17 kilometre uzaklıktaki kırsal Hilmiye Mahallesi'nin muhtarı Nurettin Hazer, 5 kilometre uzunluğundaki mahallelerinin Marmara Bölgesi’nin en uzun, Türkiye'nin ise ikinci en uzun mahallesi olduğunu öne sürdü. Bölgenin önemli kaplıca merkezlerinden biri olan ve doğal güzellikleriyle de dört mevsim yerli turistleri ağırlayan Oylat’a gidiş güzergahında bulunan mahalle, görsel güzellikleriyle de dikkat çekiyor.
Hilmiye Mahallesi hakkında bilgi veren muhtar Nurettin Hazer, "Hilmiye, Marmara Bölgesi’nin en uzun, Türkiye'de ise en uzun ikinci mahalle. Bu özelliğiyle Türkiye’de çokça bilinen bir yer haline geldik. Bizim Oylat kaplıcalarımız ve Oylat mağaramız da var, ama özellikle mahallemizin uzun olması bizi Türkiye’de daha çok tanınır hale getirdi. İlk evimizden son evimize kadar mahallenin uzunluğu 5 kilometre. Büyükşehir Yasası'nın uygulamaya konulmasıyla ‘kırsal mahalle’ statüsüne alınan köyümüz, 1877 Rus Harbi’nden sonra gelen göçmenlerden oluşuyor. Köyümüzde 120 hane bulunmakta, nüfusumuz 550. Oylat Deresi mahallemizi ikiye ayırıyor. Mahallemizde eskiden kestane üretimi yapılırdı, şu an üretimi çok azaldı. Tarım ve hayvancılık da azaldı ama gençlerimizin Oylat’tan istifade etmeye başlamasıyla birlikte tarım ve hayvancılıkta gelişme oldu" diye konuştu.
Mahallede kadınlara yönelik yürütülen projelerinin de olduğunu ifade eden Hazer, "Oylat Boğazı Köyleri Kadınlar Kooperatifi, 2015 yılında kurulan bir kooperatif. 180 üyesi var. Kadınları ticari hayata kanalize edebilmek için kurulan kooperatifimizde kadınlarımız hem çalışıyorlar, hem de para kazanıyorlar. Köy merkezinde kurulan kooperatifin restoranında organik ürünlerden yapılan yemeklerimiz var. Kahvaltılar, yemek çeşitleri, tamamen doğal ve damak tadına uygun ürünler var.” ifadelerini kullandı.
OYLAT MAĞARASI
Büyükşehir Yasası’nın ardından ‘kırsal mahalle’ statüsü alan Hilmiye Mahallesi, 5 kilometrelik yol boyunca kurulan renkli evleriyle sürücülere görsel şölen sunuyor. İnegöl-Oylat yolu üzerine kurulan Hilmiye Mahallesi, ayrıca Türkiye´nin en büyük mağaralarından biri olan Oylat Mağarası'nı da sınırları içine alıyor. İnegöl´ün renkli çiçek bahçelerini de içinde barındıran mahalledeki evlerin bitişiğinde akan dere de ayrı bir doğal güzellik katıyor.

FOTOĞRAFLI