Tahsin AYDIN/BURSA,()-BURSA Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey,Bursa Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin (BUSİAD) konuğu olarak yaptığı konuşmada, Bursa sanayisinin elde ettiği birikimlerle, katma değeri yüksek ürünler üretme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Nilüfer Belediye Başkanı ve Millet İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD)-Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayları Buluşması’nın konuğu oldu.

Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa  Bozbey, projelerini anlatan video gösterimin ardından sanayici ve işinsanlarına Bursa ilişkin hedeflerini anlattı. Bozbey, kentin sorunlarını, insanların sorunlarını çözmek için aday olduklarını belirterek, Bursa’nın tanımlanan sorunlarını şöyle sıraladı: “Trafik-ulaşım, planlama ve kentsel dönüşüm, turizm, çevre, istihdam-ekonomi ve birlikte yönetme sorumluluğu.”

TRAFİK BİRİNCİ SORUN

Bursa’nın birinci sorunun trafik ve ulaşım olarak karşılarına çıktığını kaydeden Bozbey, konuyla ilgili önerilerini şöyle sıraladı:

 “Trafikte sadece zaman kaybetmiyoruz. Çevreyi de egzoz salımıyla kirletiyoruz. Bunun çözümü araçlarda değil, raylı sistemde. Vatandaşlar raylı sistemlere yürüyüş mesafesinde ulaşmalı. Stat ve yeni yapılmakta olan hastane alanlarındaki insanların Acemler istasyonuna tünel sistemleriyle ulaşımın sağlamayı planlıyoruz. Oralardaki araç trafiğini de Acemlere girmeden viyadükle Yakın çevre yoluna bağlamak istiyoruz. Ayrıca trafik yükünü artıran özel okulların artık batı tarafına yapılmasına izin vermeyeceğiz. T1-T2 hatlarını Osmangazi istasyonuna bağlanmasını sağlayacağız.

Şehir hastanesine Ayvalı Dere kenarından ulaşımı sağlamayı planlıyoruz.Bu yol sanayi bölgelerinin TITR yükünü de azaltacak. Yapılacak raylı sistemlerin mutlaka organize sanayi bölgelerinden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Böylece servis yükünü de azaltacağız. “

KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRETİM

Nilüfer Çayı’nın tekrar temiz akmasını sağlamak istediklerini kaydeden Bozbey, bir Kurban Bayramı’nda yaptığı gözlemle, çaya sanayi atık suyunun deşarj edilmemesi halinde yenilenmeyi bizzat gözleriyle gördüğünü söyledi. Sanayicinin de bu konuya duyarlı olduğunu ifade eden Bozbey, birlikte alınacak önlemle bir başarı elde edebileceklerini de kaydetti.

Sanayinin katma değeri yüksek ürünler konusunda adımları olduğunu bildiğini belirten Bozbey, Bursa sanayisinin mühendislik bilgisi, bilgi birikimi ve sermaye birikimiyle bunu başaracak gücü olduğunu da söyledi. Bozbey, “Bu birikimler, katma değeri yüksek ürünler üretmeye yöneltilebilir, Bursa’nın potansiyeline güveniyorum. Birikimi yüksek bir kent Bursa“ dedi.

YEREL REHBER ŞARTI

Bursa’nın turizmde önemli değerleri olduğunu, ancak bunları hikayeleştiremediğini kaydeden Bozbey, Türkiye’nin turizm pastasından yüzde 1 alan Bursa’nın yapacakları çalışmalarla daha yukarı çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Bozbey, turizmde iş potansiyelini artıracaklarını belirtirken, giderek yükselen sağlık turizmini de ihmal etmeyeceklerini kaydetti. Bozbey, turizmde iş potansiyelini artıracaklarını, değerlerin hikayeye dönüşmesi için de mutlaka yerel rehber şartı getireceklerini söyledi. Bozbey, gelen turiste sosyal imkanlar da sağlayacaklarını ifade ederken, “Sosyal imkanlar yeterli olmayınca eğlenmeye İstanbul’a gidiyorlar. Egzozu buraya, parayı oraya bırakıyorlar” dedi.

RAPOR SUNULDU

Bozbey’in,BUSİAD’da konuşmasını dinleyenler arasında geçmiş dönem Büyükşehir Belediye Başkanları Erdem Saker ve Erdoğan Bilenser ile eski Osmangazi Belediye Başkanı Erhan Keleşoğlu da yer aldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık’ın da katıldığı toplantının ardından BUSİAD Başkanı Ergun Hadi Türkay, Bozbey’e BUSİAD’ın “Sürdürülebilir Kent Vizyonu Raporu’nu” sunarken, günün anısına özel tasarım bir fincan seti de hediye etti

FOTOĞRAFLI