Ali KADI/NİĞDE,()-NİĞDE Gazeteciler Cemiyeti Başkanı (NGC) Alpaslan Düzgün, yargı reformu paketinde yer alan icra ilanlarıyla ilgili yeni düzenlemenin yerel basına çok büyük zarar vereceğini belirtti.
Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer alan icra ilanlarıyla ile ilgili bir maddenin yasalaşması durumunda yerel gazetelerin yarısından çoğunun kapanacağını belirten Düzgün, “Yargı reformu paketinde öngörüldüğü şekilde değişiklik yapılması halinde, yerel gazetelerde 10 bin kişiye yakın istihdamda çok ciddi kayıplar yaşanacaktır" dedi.
'GAZETELER KAPILARINA KİLİT VURUR'
NGC Başkanı Düzgün açıklamasında düzenlemenin bu hali ile yapılması durumunda yazılı basının ciddi oranda zarar göreceğini ifade ederek şöyle devam etti:
“Döviz kurundaki artışlarında baskısıyla son bir yılda gazetelerimizin giderlerinde yüzde 100’e yakın bir artış meydana gelmiştir. Buna karşılık reklam gelirleri daralmış, resmi ilan gelirlerinde ise düşüş meydana gelmiştir. Ülkemizin bir yargı reformuna ihtiyaç duyduğu muhakkaktır. Bireysel hak ve özgürlükler, halkın haber alma hürriyeti, toplumun adalete ve dolayısıyla devlete olan güvenini yeniden tesis edecek düzenlemeler zaruridir ve tabi ki desteklenmelidir. Ancak reform paketi kapsamında yer aldığını örendiğimiz bir husus, demokrasinin olmazsa olmazı yerel basanı tamamen yok edecek bir nitelik taşıyor. Yeni düzenleme bu şekilde yasalaşırsa bundan böyle icra ilanlarının mahalli gazetelerde yer alma zorunluluğu ortadan kalkacak. Bu durum, pek çok kazanımını zaten yitiren yerel basın için önemli bir gelir kaynağının daha kesilmesi anlamına gelecek ve kapısına bir bir kilit vurmaya başlayan yerel gazete işletmeleri, tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Hakkın hukukun ve doğruların yanında olan Anadolu basını ülkemizin sağduyu sesidir. Bu sesin kısılması, halkın haber alma hakkının da sekteye uğratılması anlamına gelecektir. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, siyasi parti genel başkanlarımıza, bakanlarımıza, siyasi parti grup başkanlarımıza, milletvekillerimize ve devletimizin ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile yöneticilerine bu vahim yanlıştan dönülmesi için çağrıda bulunuyoruz. Resmi ilan gelirlerinin düşmesine neden olacak bu düzenlemenin yeniden ele alınmasını bekliyoruz.” 

FOTOĞRAFLI