KASTAMONU'nun Tosya ilçesindeki turizm firmalarının işletmecileri ve öğrenci velileri, okul servis araçlarındaki 'rehber personel zorunluluğu'na tepki gösterdi.
Resmi Gazete'nin 25 Ekim 2017 tarihli sayısında yayımlanan Okul Servis Araçları Yönetmeliği'ne göre, okul servislerinde rehber personelin bulundurulması zorunlu hale geldi. İlçede faaliyet gösteren turizm firmalarının işletmecileri ve öğrenci velileri, otogarda yaptıkları basın açıklaması ile bu duruma tepki gösterdi. Bu yönetmeliğin tüm il ve ilçelerde uygulanmadığını öne süren Tosya Şoförler Odası Başkanı Ahmet Baş, "Yönetmeliğin Tosya'da uygulanıyor olması büyük sorun teşkil etmiştir. Bu sorun çözülemeyecek bir sorun değildir. Kastamonu valimizin ve il milli eğitim müdürümüzün bu konuya duyarlı olmalarını talep ediyorum" dedi.
İlçede turizm firması işleten Salih Asil de, Tosya'nın küçük bir ilçe olduğunu ve burada böyle bir uygulama yapılmasının kendilerini üzdüğünü ifade ederek, "2 gündür uyku uyuyamıyorum. Biz servis ücreti ödeyemeyen velilerimizi 2-3 ay idare ediyorduk şimdi 2'nci bir külfet daha geldi. Velilerimiz bunu nasıl karşılayacak? Borcunu ödeyemeyen öğrencilerin psikolojisini nasıl ayakta tutacağız" diyerek gözyaşı döktü.
Veliler adına konuşma yapan İYİ Parti Tosya İlçe Başkanı ve öğrenci velisi Ali Orhan Kıral da, bu uygulamanın tüm Türkiye'nin sorunu olduğunu ve Tosya gibi nüfusu az ilçelerde uygulanmaması gerektiğini belirterek, "Bu yönetmeliğin artık ilçemizde de uygulanacağını öğrendik. Servis şoförleri maalesef bu ek maliyeti velilere yansıtacak. En düşük servis ücreti 130-170 TL arasında değişirken ek olarak 140-150 TL gibi bir bedelin daha talep edilmesi halkımızı ekonomik olarak daha da zora sokacaktır. 2 öğrencisi olan bir ailenin aylık en düşük 540 TL gibi bir bedeli ödemesi mümkün değildir" diye konuştu.