İZMİR Büyükşehir Belediye Meclisi’nin eylül ayı ikinci birleşimde sunum yapan Orman Bölge Müdürü Mehmet Erol, kırsal mahallelerdeki gönüllü vatandaşlara belediye tarafından su tankerleri verilmesi önerisinde bulundu. Erol, “Bize gönüllü vatandaşlardan zaman zaman su tankeri verilmesi yönünde talepler geliyor. Mümkün olursa basınçlı su tankerlerini köylere dağıtırsak güzel olur. Tankerler, kırsal alan ve köy yangınlarında da kullanılabilecek önemli bir araçtır. Bu konuda desteklerinizi bekliyoruz" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin eylül ayı ikinci birleşimi Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu yönetiminde yapıldı. Oturumun başında İzmir Orman Bölge Müdürü Mehmet Erol ve Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Murat Varlıorpak, geçen 18 Ağustos’ta başlayan ve 53 saatte kontrol altına alınabilen yangın ile ilgili sunum yaptı. Orman Bölge Müdürü Mehmet Erol, İzmir’de geçmiş yıllara bakıldığında senede ortalama 227 yangın olduğunu, bu yangınlarda ortalama 931 hektar alanın zarar gördüğünü söyledi. Yangınların genellikle saat 11:00 ile 18:00 saatleri arasında çıktığını aktaran Erol, “Araçlarımızı her 5 saniyede bir kayıt altına alarak izliyoruz. Helikopterler de bu sistemin içinde. En detaylı bilgileri kontrol ederek yangınla mücadele ediyoruz. Karabağlar yangınında karşı ateş uygulamamızla eski Orhanlı Mahallesi’ni kurtardık. Yangını sınırda durdurduk. 3 köyü insanlar zarar görmesin diye boşaltmıştık. Yangın anında saatteki hızı 90 kilometre hıza ulaşan bir rüzgar vardı. 18 Ağustos günü 5 yangınımız oldu. Oradan oraya koşturduk, hepsine müdahale ettik. Bu şekilde güçlerimiz bölünmüştü. Orman yangınlarıyla mücadelede durumumuz diğer ülkelere göre daha iyi. Biz Akdeniz kuşağı ülkeleriyle kendimizi karşılaştırıyoruz. Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya gibi ülkelere bakıldığında orman yangınımız az" dedi. 
‘ORASI KENDİ TOHUMUYLA KENDİNE GELECEK’
Mehmet Erol, yangınların ardından zarar gören bölgelerin bir metrekaresinin dahi başka maksatla kullanılmadığını, bu alanların yeniden ağaçlandırıldığını söyledi. Karabağlar bölgesinde zarar gören alanlar için mühendislerin çalıştığını aktaran Erol, şunları söyledi:
“Öncelikle yanan alandaki enkazları değerlendireceğiz. Değerlendirilecek envanter varsa değerlendireceğiz. Ağaçlandırma yapılacak alanlar tespit edilecek. Üzerinde yeterli tohum olan ağaçları kestikten sonra homojen şekilde araziye dağıtacağız ve yeni orman örtüsü getireceğiz. Başka bir işlem yapmayacağız. Orası kendi tohumuyla kendine gelecek. Bölgedeki çiftçilere de gelir getiren fıstık çamı, zeytin gibi fidan destekleri vereceğiz. Kampanya hazırladık. 11 milyon fidan dikilecek. 11-24 Kasım’da ağaçlar dikeceğiz" 
EROL’DAN SU TANKERİ ÖNERİSİ
Mehmet Erol, Büyükşehir Belediyesi’ne, kırsal kesimdeki gönüllü vatandaşlara su tankeri alınması için öneride bulundu. Erol, “İl Özel İdare döneminde köylülere su tankerleri dağıtılmıştı. Büyükşehir Belediyesi’nin de dağıttıkları var. Bize de talepler zaman zaman geliyor. Gönüllü köylüler ‘bize tanker verin’ diyorlar. Mümkün olursa, köylere basınçlı su tankerleri dağıtırsak güzel olur. Tankerler kırsal alan ve köy yangınlarında da kullanılabilecek önemli bir araçtır. Bu konuda desteklerinizi bekliyoruz" diye konuştu. 
Meclis üyelerinin geçmiş yıllarda Tahtalı Barajı bölgesinde gerçekleşen yangınla ilgili, “Çıkan yangınlar için kimileri arazi mafyası, kimisi ‘terör örgütleri kundaklıyor’ diyor. Bununla ilgili tespitleriniz var mı" sorusuna  yanıt veren Erol, şunları söyledi: 
“Tahtalı Barajı yanındaki yangın alanının tamamı ağaçlandırıldı. Burada bir yaşında ağaçlar dikiyoruz. İlk yıllarında ağaçlar gözükmüyor. 4-5 yıl sonra fidanlar anca kendisini gösteriyor. Orman Müdürlüğü olarak 1937 yılından beri istatistik yapıyoruz. 180 yıldır yangın istatistiği yapıyoruz. O günden bu güne kadar tüm yanan alanlar ağaçlandırdı. Orman Kanunu emirleri dışındaki usulsüz müdahalelere izin vermiyoruz. Tabii ki kaçak ağaç kesimi, bina yapılıyor fakat bunların mahkemeleri devam ediyor. Öncelikli işimiz yanık saha üzerinde durmak. Yanan alanları başka bir şekilde kullanma durumu olamaz. Biz oraları yasayla yönetiyoruz. Bir metrekare bile ormancılık amaçları dışında kullanılmıyor. Bunu özellikle söylüyorum.  Bütün yerler ağaçlandırılıyor" 
106 TANE DAHA TANKER PEYDERPEY ALINACAK
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Murat Varlıorpak da sunum yaptı.
Erol’un su tankeri önerisine değinen Varlıorpak, “Genel müdürümüzün talepte bulunduğu konu bizim de kapsamımızda. Bununla ilgili çalışmalarımız var. 12 ilçede, eskiden köy olan 231 mahallede yangına ilk müdahale konusunda araştırmalar yaptık. Gönüllülere temel yangın eğitimi ve ilk müdahalede kullanılacak tazyikli su tankerlerinin yenilerinin alınması ve bunların da muhtarların tüzel kişiliklerine verilmesi için kapsamlı bir çalışma içindeyiz. İl Özel İdaresi’nden Büyükşehir Belediyesi’ne geçen ve mahallelere verilen 137 tane tanker bulunmakta. Gelen talepleri değerlendiriyoruz ve 106 tane daha tankerin peyderpey alınmasını sağlamak ve yangına müdahale konusunda yüzde 100 seviyesine ulaşmak istiyoruz" dedi.
‘MECLİS FESTEHİLEBİLİRDİ’
AK Partili Erhan Çalışkan’ın pazartesi günü yapılan oturumda orman yangınlarına ilişkin PKK terör örgütünün lanetlenmesine yönelik verdiği önergenin, CHP’nin oyları ile reddedilmesi, mecliste bir kez daha tartışma yarattı. CHP’li Mustafa Özuslu, “Belediyeler yasasında, ‘belediye meclisinin kendi siyasi konuları dışında karar vermesi halinde İçişleri Bakanlığı tarafından belediye meclisi feshedilir’ yönünde bir madde var. Ben Erhan kardeşimizin art niyetli olmadığını biliyorum. Bu önerge geçmiş olsaydı, belki de bu meclisin tartışılabilir karar alınması ve fesih noktasına Allah muhafaza gidebilirdi" dedi. 
AK Partili Çalışkan da, “Ben önergeyi verirken devletin de korunması gerektiğini söyledim ve burası da devletin kurumudur. Aynı meclisimizin 2018 yılında Afrin’e destek kararı vardır. Bu karardan meclisimiz mi kapatıldıö yanıtını verdi. Depremde hasar gören Denizli’nin Bozkurt ilçe hizmet binası için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak yardıma dair konuşan Çalışkan, “Aslında belediye binası o kadar zarar görmedi. Müdürlük, 500 bin TL’yi onarım için aktarmıştır. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ile görüştü. Bozkurt Belediye Başkanının böyle bir talebi de olmamıştır" dedi.
SOYER’İN OTURDUĞU ŞATO’NUN SATILMASINI İSTEDİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait bazı mülklerin satışının yapılmasına yönelik önergenin görüşüldüğü sırada söz alan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ve ailesinin taşındığı Şato’nun da satılmasına yönelik teklifi, mecliste şaşkınlıkla karşılandı. Boztepe, “400’e yakın lojman satışını yapılacağını gördük. Belediyemize bütçe olarak zararlar getirmiş olabilir ama çalışan personelimizin kalması önemliydi. Ama böyle bir karar alınmış. Belediye başkanımızın oturduğu şatoyu da bu satılacaklar listesine eklemenizi öneriyorum. İzmir’in en pahalı mülkü olduğuna inanıyorum. 40 milyon TL değeri vardır. Emlakçılara sorabiliriz. Bu satılan lojmanlara bu şatonun da dahil edilmesini öneriyoruz. Tüm başkanlık konutlarının da ilave edilmesini istiyorum. Başkanımız 22 bin TL’lik maaşla çok güzel bir yerde kendine ev de tutabilir. Oradan da bisikletiyle belediyeye gidebilir. Lütfen şatoyu da buraya ilave edin. Karşıyaka’da Rahmetli Piriştina’nın evini de ilave edelim. Oraya da bir şey yapamıyoruz. Orası da 4 milyon TL eder" dedi. 
22 EYLÜL GÜNÜ TOPLU ULAŞIM 1 KURUŞ
Dünyanın çeşitli kentlerinde her sene 16-22 Eylül tarihleri ‘Hareketlilik Haftası’, 22 Eylül günü ise ‘Otomobilsiz Kent Günü’ olarak kutlanıyor. Buna ilişkin otomobilsiz kent günü kapsamında toplu taşıma araçlarının kullanımının arttırılması ve toplu ulaşıma teşvik amacıyla 22 Eylül Pazar günü, gün boyunca İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait toplu ulaşım araçlarında geçerli tarifenin 1 kuruş olarak uygulanmasına yönelik önerge, mecliste oy birliği ile kabul edildi.

FOTOĞRAF