Satılmış AKKAŞ/AFYONKARAHİSAR, () - AFYONKARAHİSAR İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Servis Başhekimliği Paramedik Rallisi, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde (AFSÜ) düzenlendi.

AFSÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Paramedik Bölümü İlk ve Acil Yardım Programı'nda eğitim gören öğrenciler, derslerdeki teorik bilgileri 8 etaptan oluşturulan parkurda uygulamaya döktü. Sağlık İl Müdürlüğü 112 Acil Servis Başhekimliği çalışanları paramatik bölümünde eğitim gören öğrenciler için zorlu parkur hazırladı. 8 etaptan oluşan ralli kapsamında 3'er kişilik gruplar 8 etapta en hızlı ve en doğru uygulamalarını göstermek için ter döktü. Öğrenciler; arı sokmasından çoklu otobüs kazasına, yetişkin ve bebek vakalarına müdahalesinden hasta taşımaya ve yüksekten düşme vakalarına müdahalede bulundu.

Hasta taşıma etabında ise öğrenciler su dolu leğen ve ortalama bir insan ağırlığındaki kum torbalarını sedyenin üzerinde zorlu geçiş alanlarından geçirerek, ulaşması gereken yere zamanında götürmek için zamanla yarıştı. Çoklu otobüs kazasında ise öğrenciler kaza alanında hastaları derecelendirmenin yanı sıra yaralı ve kopan uzuv arama çalışmaları gerçekleştirdi. İlk müdahaleleri yapılan hastaların nakilleri sağlandı. Bir diğer etapta ise öğrenciler araçta sıkışan yaralıyı en kısa zamanda müdahale ederek ambulansa taşımaya çalıştı.

GÜZEL BİR TECRÜBE OLACAK

AFSÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Paramedik Bölümü İlk ve Acil Yardım Programı Danışmanı öğretim görevlisi Nurhan Aytuğ Kamber, amaçlarının öğrencileri karşılaşacakları vakalara hazırlamak olduğunu belirtti. Kamber, “Öğrencilerimize derste verdiğimiz bilgilerin aslında sahada karşımıza çıkmasını göstermeye çalıştık. Bu çalışmada bize İl Sağlık Müdürlüğü ve 112 başhekimliği çalışanları da destek verdi. 8 ekip, 8 etapta yarıştı. Ekipler değişerek her etapta uygulama yaptı. Bu etaplarımız yüksekten düşme, araç içi trafik kazası, triyaj etabı, taşıma, çocuk ve yetişkin ileri yaşam desteği, arı sokması gibi vakalarda neler yapılacak onları uyguladı. Burada en kısa sürede en doğru müdahaleyi yapmaya çalıştılar" dedi.

İŞ HAYATLARINDA KOLAYLIK SAĞLAYACAK

Rallide gözlemci ve hakem olarak 112 Başhekimliğinde görevli paramedik personeller görev aldı. Yapılan rallinin kendileri için çok önemli olduğunu belirten paramedik Görkem Akayın ise, uygulamanın Afyonkarahisar'da ilk defa düzenlendiğini söyledi. Akayın, “Yapılan rallinin öğrencilerin iş hayatına atılmadan bir anlamda da sahanın gerçek provasını geçekleştirmiş oldu" dedi.

Rallide en iyi dereceyi yapan ekip, Ankara'da yapılacak paramedik rallisine katılacak.

 

FOTOĞRAFLI