Rize’de bazı yerlerde görülen patates böceği üreticiyi tedirgin etti. Vampir kelebek sorunu nedeniyle son yıllarda ektikleri ürünleri hasat edemeyen üreticiler karşılaştıkları bu yeni böcek türünden de endişe etti. Patatesin yoğun olarak üretildiği diğer bölgelerde rastlanılan ve geliştirilen yöntemlerle bahçede yok edilen patates böceğini Rize’de özellikle patlıcan fidanlarında gören üreticiler panğe kapıldı. Bitkinin zamanla yapraklarını yiyen ve kurumasına sebep olan bu böcek türü için uzmanlar “ Paniğe gerek yok” dedi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Akıner “Patates böceği zaten Türkiye'de yıllardır olan bir böcek. Son dönemde bu bölgede görülmesi ile beraber vatandaşların birkaç noktada şikayeti olduğu yönünde duyumlar var. Ancak bölgemizde etkili olan yalancı kelebek gibi bir durum söz konusu değil. Patates böceği ile patates ekiminin yoğun olduğu yerlerde hem mekanik hem kimyasal mücadele yapılıyor” dedi.

‘ÇÖZÜMÜ OLMAYAN BİR DURUMLA KARŞI KARŞIYA DEĞİLİZ’

Doç. Dr. Mustafa Akıner “Vatandaşlar tabii ki bölgedeki yabancı kelebekteki sıkıntıdan dolayı ‘aynı sorunla karşı karşıya kalırız’ diye bu böceği gördüklerinde de endişe duydular. Ancak çözümü olmayan ya da bölgeyi tamamen istila edebilecek bir böcek türü değil. Yoğunluklu olarak patates ve patlıcan bitkilerinde görülüyor yapraklarını yiyerek besleniyor. Bitkinin zayıf düşmesine sebep oluyor. Hasat kaybı yaşanıyor. İklim değişikliği ile birlikte pek çok böcek türünün, var olmadığı alanlarda yaşaması ve seviyelerini arttırması söz konusu. Vatandaşların bu durumda yapabileceği şey önlem almak. Bu böcekleri toplayarak imha etmek, çeşitli ilaçlama yöntemleri ile mücadele sağlanabilir. Bu böcekle yoğun olarak karşılaşılan diğer bölgelerde tüm mücadele şekilleri geliştirildi. Karadeniz Bölgesi’nde şu ana kadar böyle bir sorunla karşılaşılmadığı için buradaki vatandaş biraz daha tedirgin. Ancak çözümü olmayan bir durumla karşı karşıya değiliz. Paniğe gerek yok” ifadelerini kullandı.

‘ÖNCE KELEBEK ŞİMDİ BU, BAHÇEDE ÜRÜN KALMADI’

Bahçelerinde patates böceği ile karşılaşan üreticilerden Naziye Ketenci “Bahçelerimizde biz sebze ekiyoruz ama o kadar çok böcek oluyor ki yiyemiyoruz, bitkiler kuruyup kalıyor verim alamıyoruz. Boşu boşuna o kadar uğraşıyoruz çalışıyoruz ortada hiçbir şey yok. Geçen sene kelebek vardı bu sene de bu patates böceği ile uğraşıyoruz. Bulduğumu ezerek öldürüyorum maalesef” dedi. Ferhat Ketenci “Bu yeni böceği özellikle patlıcanlar da görüyoruz, bitkinin yapraklarını yiyor, suyunu emiyor ve kurumasına neden oluyor. Yalancı kelebek bir taraftan, bu böcek bir taraftan, bir de kokan bir böcek var. Ektiğimiz bütün ürünler tehdit altında, hiçbir şeyi eve götüremiyoruz. Değişik değişik böcekler var bir önlem alınmasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.