ANKARA'da Pedagog Selmin Sarıkaya, çocukların ilkokula başlarken sahip olmaları beklenen pek çok becerinin okul öncesi dönemde aldıkları eğitim ile doğrudan ilişkisi olduğunu söyleyerek, "Çocuğun farklı alanlarda farklı becerileri olduğu, her birinin kendi içinde özgün ve biricik olduğu gerçeğini daima göz önünde bulundurarak, çocuğun takvim yaşını değil, gelişim yaşını belirleyici olarak alıyoruz" dedi.
MATFEN Eğitim Kurumları Pedagog Selmin Sarıkaya, yaptığı yazılı açıklamasında, okul çağına gelmiş çocukların başarı duygusunun pekişmesi gerektiğine dikkat çekti. Sarıkaya, çocukların hazır olmadıkları bir sisteme dâhil edilmelerinin ileri yaşantılarında oluşturacağı olumsuz etkilerinden bahsederek, "Çocuklarımızın ilkokula başlarken sahip olmaları beklenen pek çok becerinin okul öncesi dönemde almış oldukları eğitim ile doğrudan ilişkisi bulunmaktadır. Bu anlamda çocuğunuzun ihtiyaçları doğrultusunda en doğru anaokulunu seçmeniz faydalı olacaktır" dedi.
'ÇOCUĞUN İLERİKİ AKADEMİK HAYATINI YANLIŞ BİR ZEMİNE OTURTMUŞ OLABİLİRİZ'
Çocukların ilkokula başlarken belli koşullara sahip olmalarının beklendiğini söyleyen Sarıkaya, açıklamsında şu ifadelere yer verildi: "Bizler çocuğun önkoşul olarak sıralanan her beceriyi sağlamasını beklemiyoruz. Çocuğun farklı alanlarda farklı becerileri olduğu, her birinin kendi içinde özgün ve biricik olduğu gerçeğini daima göz önünde bulundurarak, çocuğun takvim yaşını değil, gelişim yaşını belirleyici olarak alıyoruz. Çocuğun sıralanan her beceriyi tek tek yapıyor olmasından ziyade, yaşına uygun becerileri geliştirip geliştirmediğinden başlayarak, beklenen becerilerin kendisine tanıdık olup olmadığının incelenmesi, aşina olmadığı koşullara yönelik uygun yönlendirme ve bilgilendirme yapıldığı takdirde çocuğun bu becerileri geliştirip geliştirmediğinin gözlemlenmesi gerekiyor. Çocuğun bazı genel koşulları yerine getirebilmesi hayatında büyük bir dönüm noktası olan bu geçişi doğru bir zamanlama ile yapmamızı mümkün kılar. Aksi halde çocuğun ilerdeki tüm akademik hayatını yanlış bir zemine oturtmuş oluruz."
‘ÇOCUK BİRTAKIM BECERİLERİ KAZANMIŞ OLMALI'
Bir çocuğun ilkokula başlayabilmesi için birtakım becerileri kazanmış olması gerektiğini vurgulayan Sarıkaya, şunları kaydetti: "Desteksiz tuvaletini yapabilmelidir. El-yüz yıkama, diş fırçalama gibi kişisel hijyen süreçlerini gerçekleştirebilmeli ve kendi yemek yiyebilmelidir. Desteksiz giyinip soyunabilmeli aynı zamanda arkadaşlık başlatma ve sürdürebilmeyi içerek sosyal etkileşim becerileri geliştirmiş olmalıdır. Sosyal durumlara yönelik uygun baş etme becerileri de geliştirmiş olmalıdır. 1'den 10'a kadar rakamları kopya edebilmeli, daire, kare, dikdörtgen, üçgen şekillerini çizebilmeli, dikey, yatay, eğik, eğri çizgileri çizebilmeli, kopya edebilmelidir. Engellerle karşılaştığında seri ve çabuk hareketler yapabilmeli. Pek çok ana ve ara rengi tanıma, 1 den 20'ye kadar olan rakamları bilme, dokunarak nesneleri sayabilme, 1'den 10'a kadar olan sayılarla toplama ve çıkarma işlemleri yapabilme, sıra ile haftanın günlerini sayabilme, aynı anda 2-3 yönergeyi yerine getirebilme, anlatılan bir öyküdeki detayları hatırlayabilmelidir.

FOTOĞRAFLI