MERSİN, () - MERSİN Üniversitesi (MEÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim İnan, "Erdemli-Mersin-Tarsus arasında yer alan kıyı şeridi ile yerleşim yerleri genelde gevşek ve sıkı tutturulmamış zeminler üzerinde yer aldığı için deprem durumunda daha tehlikelidir" dedi.
MEÜ Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından, 'Tsunami, Deprem Nedenleri ve Mersin'in Deprem Riski' başlıklı konferans düzenlendi. Bölgedeki fay hatlarına ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Selim İnan, "Mersin'in kuzeyinde Çamardı ile Gülek Boğazı arasında  doğrultu atımlı Ecemiş Fayı yer alır. Gülek Boğazı ile Karsantı-Karaisalı arasında ise kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanan Karasantı-Karaisalı Fay Zonu bulunmaktadır. Son yapılan çalışmalarda, Gülek Boğazı ile Anamur arasında da yine doğrultu atımlı Namrun Fay Zonunun varlığı ortaya çıkarılmıştır. Diğer önemli bir fay zonunu da 1998 Adana depremine neden olan Yumurtalık-Karataş Fayı oluşturur. Bunların dışında Akdeniz içersinde ve Kıbrıs'tan geçen önemli bir kırık hattı daha bulunmakta olup, Akdeniz'de meydana gelen depremlerin kaynağını oluşturmaktadır. Mersin ve yakın yöresine en yakın kırık hattı Ecemiş Fay zonunun bir parçasını oluşturan Namrun Fayıdır. Namrun Fayı batıda, Gülek Boğazı'ndan başlar, güneybatıya doğru sırasıyla Namrun (Çamlıyayla), Arslanköy, Sorgun Kuzeyi, Kurtsuyu Deresi, Göksu Irmağı, ve Demirözü'nden geçerek Anamur kuzeyinde son bulur. Doğrultusu boyunca bir iki yerde sıçramalar yapar. Ayrıca Namrun Fayı ile Mersin-Anamur kıyı şeridi arasında kalan bölgede daha küçük ölçekli çok sayıda kırıklar da yer almaktadır Bunların dışında Mut civarında Mut Fayı ile Ovacık-Silifke arasında uzanan Ovacık Fayı önemli kırık hatlarına karşılık gelmektedir" diye konuştu.
Son yüzyılda Mersin civarında büyüklüğü 4'ten fazla olan depremlerin 2'sinin deniz içerisinde, 2'sinin de karada gerçekleştiğini dile getiren İnan, "Mersin ve yakın yöresinde gözlenen depremler; Ecemiş, Namrun, Mut, Ovacık ve Karsantı-Karaisalı Fayı gibi aktif faylara bağlı olarak gelişmiştir. Depremsellik açısından diğer önemli bir neden de bölgedeki kaya birimleri ile zemin özellikleridir. Erdemli-Mersin-Tarsus arasında yer alan kıyı şeridi ile yerleşim yerlerinin genelde gevşek ve sıkı tutturulmamış zeminler üzerinde yer aldığı için deprem durumunda daha tehlikelidir" dedi.

FOTOĞRAFLI