Mustafa ERCAN/MERSİN, () – MERSİN Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Özge, tüm tütün ürünleri olduğu gibi elektronik sigaraların da sağlığa zararlı olduğunu dile getirerek, nargilenin son 10 yılda, 150 kat artan bir kullanımı olduğunu söyledi.
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından, topluma dayalı eğitim etkinlikleri kapsamında, Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Özge’nin konuşmacı olduğu 'Tütün Ürünlerinde Yeni Tehlike: Elektronik Sigara ve Dumansız Tütün Ürünleri' konulu konferans düzenlendi. Tıp Fakültesi Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Başhekim Prof. Dr. Meltem Nass Duce ve hastane personeli katıldı.
Tütün endüstrisinin, her geçen gün yeni çalışmalar ve projelerle üretiminin devamını sağlamaya çalıştığını belirten Prof. Dr. Özge; ‘’Sigaranın zararları henüz bilimsel olarak bilinmezken, insanlar rahatça sigara içiyorlardı. Ancak yapılan çalışmalar sonucunda, sigaranın zararları ortaya çıkarıldı. Bunun üzerine tütün endüstrisi sigaralara filtre taktıklarını ve zararları ortadan kaldırdıklarını iddia ettiler. Daha sonrasında, bunun da bir çözüm olmadığı ortaya çıkınca, light hatta ultra light olduğu iddia edilen sigaralar piyasaya sürüldü. Ancak tütün endüstrisi kâr elde etmek için yeni çalışmalar gerçekleştirdi ve elektronik sigaraları ortaya çıkardılar. Ancak değişen bir şey yok, tüm tütün ürünleri olduğu gibi elektronik sigaralar da sağlığa zararlıdır" dedi.
Tütün ürünlerinin kullanımı sonucu ortaya çıkan hastalıkların önlenebilir olduğunu ve bunun için çalışılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Özge, "Yılda 6 milyon insan, tütün ürünlerine bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Farklı çeşitlerle, yöntemlerle ve Ar-Ge çalışmalarıyla kullanımı özendirilen tütün ürünleri ölüm saçıyor. Bu endüstrinin temel hedefini gençler ve çocuklar oluşturuyor. Elektronik sigaranın ilk olarak pazarlandığı 3 ülkeden birisi Türkiye. Bu sigaranın zararsız olduğunu iddia eden reklamlar yapılıyor ve kullanım özendiriliyor. Ancak durum sanıldığı gibi değil. Elektronik sigarada da birçok farklı kimyasal mevcut ve sigaradan bir farkı kesinlikle yok" diye konuştu.
Türkiye’de de kullanımı önemli ölçüde artan nargile ve nargile kafelerle ile ilgili de bilgiler veren Özge, şunları söyledi:
 "Nargilenin son 10 yılda, 150 kat artan bir kullanımı var. Ülkemizde sigara yasaklarının başladığı yıl olan 2008 yılından itibaren nargile tüketimi ve nargile kafelerin sayısının artması çok endişe verici bir durum. Nargile, hem içim süresi hem de duman oranı ile sigaradan çok daha zararlı bir tütün ürünüdür. 1 adet nargile, 50 adet sigaraya eş değerdir. Öyle ki; nargile kafelerde nargile içilmeyen alanlarda bile sigara içilen bir odanın içerisinde bulunandan daha fazla zararlı partikül bulunmaktadır. Bu nedenle, nargile dahil tüm tütün ürünleri sağlığa zararlıdır ve hangi şekilde pazarlanırsa pazarlansın kullanan kişileri hastalık riskinden kurtarmaz."

FOTOĞRAFLI