“Çay Eğitim Projesi” kapsamında planlanan eğitim faaliyetlerinin ilki, Sri Lanka’da çay üretim ve pazarlama danışmanlığı yapmakta olan Dr. Mohamed Thaha Ziyad Mohamed tarafından gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali BİLGİN, bölgemize önemli bir katma değer sağlayan çayın, sektör bazlı sorunlarını ele alan AR-GE çalışmalarının yanı sıra çay konusunda dünya pazarında daha etkili olabilmek için çay üreticisi ülkelerin çay tarımında kullandıkları kültürel uygulamaları, ürettikleri çay çeşitleri, sahip oldukları ihracat değerleri, kullandıkları yönetmelik ve standartlar konularında bilgi paylaşımının çay sektörünün geleceği ve sürdürülebilirliği konusunda önemli olduğunu vurguladı.

Rektör Yardımcısı konuşmasının sonunda, çay sektörüne uzman ekipler ve bilinçli üreticiler kazandırma hedefi doğrultusunda bölgede çay konusunda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların ve tüm paydaşların katılımını sağlayarak Üniversitenin eğitim faaliyetlerinin periyodik olarak devam edeceğini bildirdi.

Açılış konuşmasının ardından Dr. Mohamed Thaha Ziyad Mohamed, ‘Sri Lanka’da Çay Endüstrisi’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Dr. Ziyad, Sri Lanka’da çayın tarihi gelişimi, üretim, tüketim, ihracat ve ithalat değerleri, çayın ülke ekonomisine katkısı, çay işleme yöntemleri, çay tarımında kullanılan kültürel uygulamalar, çayın katma değeri, çay tarımında söz sahibi kuruluşlar ve faaliyetleri, arazi verimliliği gibi konularda kapsamlı bilgilendirmelerde bulundu.

Dr. Mohamed Thaha Ziyad Mohamed, sunumunun ardından katılımcılardan gelen soruları cevapladı.

Eğitimde, Çay Eğitim Projesi kapsamında planlanan eğitim faaliyetlerinin bölgemizde çay sektörünün sürdürülebilirliğin sağlanması ve kalitenin artırılması noktasında önemli olacağı değerlendirilerek, bundan sonraki süreçte de benzer faaliyetlerin devam edeceği belirtildi.

Eğitime, Üniversitemiz Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü proje ekipleri ve çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin yanı sıra, Rize İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri, Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, DOKA, Rize İl ve İlçe Ziraat Odaları, Rize Ticaret Borsası, Rize Ticaret ve Sanayi Odası, ÇAYMER, Ulusal Çay Konseyi ve özel sektörden oluşan 70 paydaş katılım sağladı.