MANİSA'nın Salihli ilçesinde çiftçiler, 'kırmızı altın' olarak nitelendirdikleri salçalık domates fidelerini tarlalara dikmeye başladı.

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, salçalık domates fidesi dikimi yapan çiftçilerle bir araya geldi. Yalvaç, geçen yıl Salihli'de 14 bin dekar alanda salçalık domates ekimi yapıldığını ve 148 bin ton domates hasat edildiğini söyledi. Manisa Ovası'nda dekar başına 10 ton ürün elde edilebildiğini kaydeden Yalvaç, "Salçalık domateste en büyük sıkıntı, fabrika ile üretici arasında yapılan sözleşmeye uyulmuyor olması. Biz hem fabrika hem de çiftçilerimizin sözleşmelere uymalarını istiyoruz. Domatesin fiyatı düşükte olsa yüksekte olsa hem üreticilerin hem de fabrika sahiplerinin sözleşmeye bağlı kalmalarını istiyoruz. Domates fiyatı yüksek olduğu zaman, üretici sözleşme yaptığı fabrikaya ürünleri vermelidir. Fabrika ise fiyat düşük olduğu zaman, üreticinin ürünlerini tarlada bırakmayıp almalıdır" dedi. Salihli Ziraat Odası olarak avukatları aracılığıyla üretici ve alıcılarımızı bir araya getirdiklerini söyleyen Yalvaç, "Sözleşmeye uymaları şartıyla, taraflara kefil olmaya hazırız" dedi.

DEVLET DESTEĞİ İSTEDİ

Salihli ilçesinde 6 yıldır domates ekimi yaptığını ifade eden üretici Çetin Başkal, bu yıl ise 220 dekar alanda salçalık domates fidesi ekimi yaptığını söyledi. Başkal, "Bizim en büyük sorunumuz salçalık domatesin para yapmadığı zaman ürünün tarlada kalmasıdır. Fiyatların yüksek olduğu zaman ise anlaşma yaptığımız fabrikalar, sözleşmeye uyuyor ama para yapmadığı zaman sözleşmeye uymuyor bu nedenle ürün tarlada kalıyor. Domatesin fiyatı iyi de olsa, düşükte olsa hem fabrika, hem de çiftçinin sözleşmeye uyması gerekiyor. Ektiğimiz domatesin hasadına yaklaşık 100 gün sonra başlayacağız. Ancak domates üreticisi olarak devletimizden, pamuğa verilen destek gibi domatese de destek vermesini talep ediyoruz" dedi.

Emre SAÇLI / SALİHLİ (Manisa), ()

FOTOĞRAFLI