SERİK Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Recep Savaş, yeni yılda 5 bin lira üzerindeki tüm faturaların elektronik ortamda düzenlenmesi zorunluluğunun esnafa büyük külfet getireceğini belirterek, "Bu düzenlemeni yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz" dedi.
Serik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Recep Savaş, 1 Ocak 2020'den itibaren 5 bin lira üzerindeki tüm faturaların elektronik ortamda düzenlenmesi zorunluluğuyla ilgili açıklama yaptı. Esnafın bu düzenlemeye hazır olmadığını ve sıkıntıya düşeceklerini belirten Recep Savaş, "2019 yılında uygulamaya konulan defter beyan sisteminden sonra bu kez ise 2020 yılından itibaren e-belge uygulama kapsamı genişletilerek tüm vergisel işlemlerin elektronik ortamda belgelendirilmesi amaçlanıyor. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geçen ay Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi Usul Genel Tebliği ile e-fatura uygulamasına geçme zorunluluğu olan mükelleflerin aynı zamanda e-arşiv fatura uygulamasına da geçmek zorunda olduğuna ilişkin düzenleme yapıldı. Böylelikle 5 bin lira ve üzeri satışların faturaları, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın ücretsiz olarak sunduğu e-belge düzenleme portalı üzerinden e-arşiv fatura olarak düzenlenecek. Bütün bu işlemler ise mükellefler, yani esnaflar ve diğer serbest meslek çalışanları tarafından yapılacak. Bu durum ise iş yerlerinde en az bir muhasebe elemanının olmasını zorunlu kılarken, birçok esnafta bilgisayarın bile olmaması hem esnafı hem de muhasebecileri düşündürüyor" dedi.
'GÖZDEN GEÇİRİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ'
Mevcut durumda bilgisayarı olmayan ya da kullanmayı bilmeyen esnafın çoğunlukta olduğunu vurgulayan Recep Savaş, "Günlük iş yoğunluğunu da düşündüğünüz zaman esnaflarımızın bu işin altından kalkabilmesi mümkün görünmüyor. Dolaysıyla bu yeni düzenleme esnaflarımıza ve serbest meslek çalışanlarımıza yeni büyük bir külfet getirecek. Bizler esnafımızın temsilcisi olarak bu düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.