İbrahim LALELİ/ANTALYA, () - TMMOB Şehir Plancıları Odası Antalya Şube yönetimi, yerel seçim öncesi belediye başkan adaylarına yönelik hazırladığı çalışmada, şehrin önceliklerine değindi.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Ebru Manavoğlu, kentin vizyon ve stratejilerinin değişen teknoloji ve değişen ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden belirlenmesi gerektiğini söyledi, öncelikli yapılması gerekenleri sıraladı. Yerel yönetimlerin kentte katılımcı yerel demokrasinin inşa edilmesinde ve sürdürülmesinde, tarihi ve kültürel değerlerin korunmasında önemli sorumlulukları olduğunu belirten Manavoğlu, "Yerel yönetimler, toplumsal kesimler arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine yardımcı olmalı, kişilerin yaşadıkları bölgeye karşı aidiyet duygusunun geliştirilmesine katkı sağlamalı ve her alanda demokratik katılımı teşvik etmeli. Halkın sürekli denetimine açık olmalıdır" dedi.

Antalya kentinin önceliklerini sıralayan Ebru Manavoğlu, "Güvenli bir ulaşım sistemi ve trafik yapısı oluşturulmalı. Aynı zamanda yerel değerlerin sürdürülebilirliği sağlanmalı, kent kültürü ve kentsel kimlik yaşatılmalı geliştirilmeli" dedi. Manavoğlu şöyle devam etti:

"Kentsel yaşam kalitesinin en önemli göstergesi yeşil alan varlığını ve kalitesini artırmaktır. Nüfus yoğunluğunu artırıcı plan değişiklikleri ve revizyonları yapılmalıdır. Alt merkezler oluşturulmalı, sosyal ve teknik donatı standartları nüfusun ihtiyacı oranında sağlanmalıdır. Özellikle kamusal alanların ticarete dönüştürülmesiyle yaratılan plansız ticaret önlenmelidir. Akıllı kent uygulamaları yaygınlaştırılmalı, Antalya bilgi teknolojileri altyapısı geliştirilmeli, kent bilgi sistemi hayata geçmelidir. Doğal ve kültürel kaynakların sürdürülebilir kullanımının sağlanması gerekmektedir. Çevreye duyarlı planlama yaklaşımı geliştirilmelidir. Güvenli kent çalışmalarının zaman geçirilmeden hayata geçirilme, kent estetiğini iyileştirici çalışmalar yapmak gerekmektedir."

FOTOĞRAFLI