ANTALYA, () - TBMM'nin kuruluşunun 99. yıldönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında, Antalya Müzesi'nde Anadolu Selçuklu Sikke Sergisi açılacak.

Antalya Valiliğinde yapılan açıklamada, Antalya'nın fethinin 812. yıldönümü dolayısıyla 1-5 Mart günlerinde Antalya Kültür Merkezi'nde açılan Anadolu Selçuklu Sikke Sergisi'nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında bu kez 23 Nisan'da Antalya Müzesi'nde açılacağı belirtildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın himayesinde açılacak sergide, günümüze kadar bilinmeyen 51 Selçuklu sikkesi ile bir Selçuklu Sultan mührünün de aralarında bulunduğu, kolleksiyoner Bahadır Kalaycı'ya ait 771 sikkenin sergileneceği vurgulandı.

Saat 14.00'te açılışı yapılacak serginin 6 ay boyunca Antalya Müzesi'nde açık kalacağı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Selçuklu sikke sergisinde 771 sikke yer almaktadır. Eser sayısını arttırmak için çalışmalar devam etmektedir. İlk hedef 1071 adettir. Selçuklu şehirleri arasında Antalya en son sıralarda akla gelmektedir. Oysa, bilinenin aksine, bugüne kadar ayakta kalan, en az zarar gören en fazla Selçuklu yapısının bulunduğu şehir Antalya'dır. Yine, en fazla Selçuklu kitabelerinin bulunduğu şehir de Antalya'dır. Bugün itibarıyla en fazla Selçuklu sikkesinin sergilendiği şehir de Antalya olmuştur.

Bu sergiyi izlemeye gelenlerin sikkeler üzerinde bulunan Arapça yazıların Türkçe okunuşları ile Türkçe tercümeleri hazırlanmış ve gelenlerin bunların bilgisayar ortamında incelemesine imkan sağlanmıştır. Bugüne kadar Anadolu Selçuklu sikkeleri için, böyle bir sergileme yöntemi ilk kez yapılmaktadır. Bu çalışmaların bilgisayar programları tamamlanmıştır. Ayrıca aynı çalışmanın İngilizcesi de hazırlanmakta olup, ileri tarihlerde yeni diller de ilave edilecektir."