İZMİR'de Konak Belediye Meclisi'nin son oturumu yapıldı. Sema Pekdaş'ın da son kez başkanlık yaptığı oturumda, zaman zaman duygusal anlar yaşandı. Meclis üyeleri, birbirleri ile vedalaştı. Sema Pekdaş da, görevi boyunca kamu kaynaklarını doğru bir şekilde kullanmak için çabaladıklarını söyledi. Pekdaş, "Çünkü biz babamızın çiftliğini yönetmiyoruz. Babamızın bütçesini de harcamıyoruz" dedi.

Konak Belediyesi'nin meclis üyeleri, son toplantılarını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı olarak meclis toplantısının son oturumuna başkanlık yapan Sema Pekdaş, renkli bir dönem geçirdiklerini ve renkli bir belediye olduklarını söyledi. Konuşmasında 8 Mart Kadınlar Günü'nü de kutlayan Sema Pekdaş, kendini 'şanslı kadın' olarak nitelendirdi. Pekdaş, "Bir kadın olarak şanlı kadınlardanım. 102 yıllık İzmir Barosu'nun ilk kadın başkanı olma şerefini yaşadım. Konak Belediyesi'nin ilk kadın başkanı oldum. 'İlk' diyorum, bunların arkası gelecek, ben buna inanıyorum. Kadınlar gelecek" dedi.

'DELİKLİ KURUŞUN HESABINI VERME SORUMLULUĞU GEREKTİRİR'

Görevi boyunca hep kamuculuğu önde tuttuğunu söyleyen Pekdaş, kendini 'kamucu belediye başkanı' olarak tanımladı. Pekdaş, şöyle dedi:

"Biz yerel yöneticiler, kamu bütçesini harcıyoruz. Kamu gücünü kullanıyoruz. Kamu adına görev yapan herkes, kamu bütçesini harcar. Kamu bütçesini harcamak sorunluluk ister. Delikli kuruşun hesabını verme sorumluluğu gerektirir. Çünkü biz babamızın çiftliğini yönetmiyoruz. Babamızın bütçesini de harcamıyoruz. Harcadığımız para, tek tek bütün hemşehrilerimizin ödedikleri vergilerden. Ayağında naylon pabuçla vergisini ödemeye gelen, yediği ekmekten tasarruf ederek vergini verenlerin parasını harcıyoruz. Vergi Türkiye'de dolaylı olarak alınan vergilerden oluşuyor. Yediğimiz ekmeğin, içtiğimiz suyun, kullandığımız elektriğin içinde hep vergiler var. Ve eve ekmek götürmekte zorlanan insanların kullandığı sulardan, yaktıkları elektrikten toplanan vergilerle oluşan kamu bütçesini harcamanın sorumluluğu ile hareket ettik. Kamu görevlilerinin de yapması gereken şey bu. Demokrasi de buradan doğar. Şeffaflık, hesap verebilirlik dediğimiz şey bu. Bunlar sadece sözde kalmamalı. Bu nedenle bu dönemin belediye bürokrasisi ve meclis üyesi arkadaşlarımız, buna dikkatle riayet etti."

'EŞİT HİZMET GÖTÜRDÜK'

Konak Belediyesi tarihinin en fazla kamulaştırılmasını yapan belediye meclisi olduklarını aktaran Başkan Sema Pekdaş, "Bu alanda tek tek bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Araç alımlarında da belediyenin araç filosunu zenginleştiren, en fazla aracı belediyeye alan meclis olduk. Eskilerin dediği gibi 'Alet işler el övünür.' Aracınız varsa iş üretebilirsiniz. Kamunun görevi de dezavantajlılara eşit hizmeti götürmek. Onların da kamu kaynağı aracılığı ile bu milletin, devletin yarattığı değerlerden yararlanmasını sağlamak. Biz bu nedenle kamu bütçesini çok doğru harcamayı hedefledik. Konak'ta 135 okul var. Okullarda bizim çocuklarımız okuyor. Bu okulların bakımı, gözetilmesi, korunması, bakılması bize dert oldu. Konaklı hemşehrilerimiz ile aldığımız bağışlarla okulların tamirini yaptık, boyasını yaptık" diye konuştu. Meclis toplantısının ardından hatıra fotoğrafı çektirildi. Meclis üyeleri birbiri ile vedalaştı. Sema Pekdaş da, 5 yıl boyunca görev yaptığı üyelere veda etti. Vedalaşma esnasında duygusal anlar da yaşandı.

Umut KARAKOYUN/ İZMİR, ()

FOTOĞRAFLI