KAYSERİ, () - KAYSERİ Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı sigara bırakma poliklinikleri, Ramazan ayında vatandaşlara sigarayı bıraktırmak için hizmetlerine devam ediyor.
Sigarayı Bırakma Polikliniği hekimlerinden sorumlu Dr. Fatma Akpınar, bilinçsizce yapılan sigara bırakma denemelerinin olumsuz sonuçlar ortaya çıkardığını, Ramazan ayında ise doğru yöntemlerle sigara bırakmanın mümkün olduğunu ifade etti. Dr. Akpınar, "Dünya Sağlık Örgütü tarafından dünyanın en büyük sağlık sorunu olduğu ilan edilen 'dünyanın en hızlı yayılan ve en uzun süren salgını' olarak tanımlanan sigara, dünyada yılda 7 milyon, günde 11 bin kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Biz sağlık çalışanlarının en önemli görevlerinden birisi de sigarayla mücadele etmektir. Bağımlı kişilere ramazan ayı sigara bırakmak için önemli bir motivasyon kaynağı olabilmektedir. Ramazan ayında manevi duyguların da verdiği güç ile kişiler gün boyu sigara içmedikleri için bunu devam ettirebilecekleri yönünde cesaret kazanmaktadırlar. Genellikle Ramazandan hemen önceki günlerde destek için gelenlerin sayısı artıyor ve bu süreci devam ettirmek istiyorlar. Bu nedenle ramazan ayı sigara bırakmak için bir fırsattır" ifadelerini kullandı.
Sigara kullanımının zararlarını anlatan Akpınar, "Gün boyu kanda nikotin seviyesinin düşmesi, bilinçaltında yasakların kalktığı mesajının verilmesi, içme isteğinin yükselmesi sebebi ile sigara kullanan vatandaşlarımız iftarda üst üste sigara içebilmektedir. Bu durum çarpıntı, tansiyon yükselmesi, bulantı, baş dönmesi, midede yanma ve asit artışı gibi şikâyetlerin yanı sıra kalp krizi ve beyin kanaması riskinde de ciddi artışa neden olmaktadır. Bu sebeple sigara içen vatandaşlarımızı iftarda art arda sigara içmemeleri konusunda uyarıyoruz. Sağlık Müdürlüğü olarak sağlıklı yaşam merkezlerimizdeki sigara bırakma polikliniklerimize başvuran vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğuna sigarayı bıraktırmanın gururunu yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

FOTOĞRAFLI