MERSİN, () - MERSİN Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 30 No’lu Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Abdulcelil Alkış, tüm sektörlerde olduğu gibi sigortacılık sektörüne de dijitalleşmenin hakim olduğunu, bu dönüşüme ayak uydurabilmek adına acentelerin sigorta şirketlerinden destek beklediğini söyledi.
MTSO 30 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Abdulcelil Alkış, sektöre ilişkin değerlendirmeler yaparak önümüzdeki süreçte komite olarak yapmayı planladıkları çalışmaları anlattı. Sözlerine Sigortacılık Haftası dolayısıyla meslektaşlarını kutlayarak başlayan Alkış, sektöre yönelik çalışmaların, bir hafta ile sınırlı tutulamayacağını, bu nedenle tüm yıla yaymayı planladıklarını söyledi. Ardından yaptığı değerlendirmelerde öncelikle sektördeki değişimlere değinen Alkış, her sektörde olduğu gibi sigortacılık sektöründe de dijitalleşmenin ön plana çıktığını belirterek, "Günümüzde bilinçli müşteri poliçelerini online olarak gerçekleştiriyor. Bu değişime ayak uydurabilmek adına acentelerin de online poliçe satabilmesi şart. Bu noktada sigorta şirketlerinden teknolojik altyapı desteği bekliyoruz. Çünkü bu sorun, acentenin kendi imkânlarıyla web sitesi kurmasıyla üstesinden gelinecek bir konu değil" dedi.
Komite olarak önümüzdeki süreçte bu sorun üzerine yoğunlaşmak istediklerini belirten Alkış, tüm sektör örgütleriyle lobi çalışmalarını yürütüp sonuç almak istediklerini söyledi. Özellikle geçen yıl 12 Nisan’da yapılan bir düzenleme ile havuz sistemine geçilip acente komisyon oranlarının düşürülüp, poliçe fiyatlarının sabitlenmesi ile birlikte bankaların ve online satış sitelerin satışlarını artırdığını vurgulayan Alkış, sigorta acentelerinin iş hacminin ve gelirlerinin azalmaya başladığını, bu sorunun çözümü için acil müdahale gerektiğini söyledi.
Sektörde özellikle mail order ödemelerinde sorun yaşandığına da ifade eden Alkış, "Bu konuda çok sayıda mağduriyet yaşanıyor ve doğrudan acente suçlu oluyor. Bunun önüne geçmek için şifreli ödeme sistemine geçilmesi gerektiğine inanıyoruz. Poliçe yapıldığında belli bir yüzde ile acente komisyon alıyor ancak bu poliçe iptal edildiği zaman komisyonu da geri ödemek durumunda kalıyoruz. Acentenin emeği bu durumda yok oluyor. Bu, yalnızca bizim değil Türkiye genelinde yaşanan ciddi bir sorun. Bu sorunun çözümü için acentenin belli bir hizmet beledi alması ya da komisyonu iade etmemesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI