İZMİR Büyükşehir Belediyesi, Konak'ın Toros Mahallesi'nde çocuklar için Masal Evi açtı. 4-6 yaş arasındaki çocukların fiziksel, ruhsal ve sosyal gelişimleri destekleyici aktivitelerin yapılacağı merkezin açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Karabağlar'daki büyük bir ormanlık alanın yandığını anımsattı. Soyer, bir daha bu tür yangınların çıkmasına izin vermeyeceklerini belirttiği konuşmasında, "Yangın çıktığı anda söndürmek için her türlü teçhizata, ekipmana sahip olacağız" dedi.

Büyükşehir Belediyesi, çocukların sosyal gelişimleri için uygun koşulları sağlamak amacıyla Konak ilçesindeki Toros Mahallesi'nde Masal Evi'ni hizmete açtı. Masal Evi'nin açılış törenine, CHP'li bazı belediye başkanları, Tunç Soyer'in eşi Neptün Soyer, vatandaşlar ve çocuklar katıldı. Masal Evi'nin açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bu tesisin aslında hem eğitim hem de istihdam projesi olduğunu söyledi. Bu tür evleri İzmir'in her yerine yayacaklarını ve hem çocuklar hem anneler için hizmet üreteceklerini anlatan Soyer, "Bu şehre belediye olarak her ne yaparsak yapalım, yapacağımız en önemli işin çocuklarımıza yatırım yapmak olduğunu düşünüyoruz. Asıl kalıcı olan ve geleceğimizi aydınlatacak olan, onlara yapacağımız yatırımdır. Bu aynı zamanda atalarımıza olan saygının da ifadesidir. Bizim için gözlerini kırpmadan canlarını veren atalarımızın, o muazzam mirasına ancak çocuklarımıza sahip çıkarak çıkabiliriz. O nedenle bundan sonrasında da Masal Evleri'ni çoğaltmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

'İZMİR'İ TEKRAR NEFES ALACAĞIMIZ ORMANLARA KAVUŞTURACAĞIZ'

Daha sonra sözü 18 Ağustos'ta Karabağlar'da başlayan ve 3 günlük mücadelenin sonunda kontrol altına alınan yangına getiren Başkan Tunç Soyer, "Bu yangında çok büyük hasar ortaya çıktı. Belki de İzmir tarihinin en büyük yangınlarından birini yaşadık. Binaların yanmasından belki daha da vahim olanı İzmir'in ciğerlerini kaybetmesidir. İzmir'in ciğerleri yandı. Önümüzdeki günlerde bir olağanüstü meclis toplantısı yapacağız ve bir halk buluşması gerçekleştireceğiz. İzmir'i tekrar nefes alacağımız ormanlara kavuşturacağız. Bunun heyecanını yaşıyoruz" dedi. Meselenin sadece ağaç dikmek olmadığını, önemli olanın ormanları korumanın bilincini büyütmek, bunları iyi korumayı başarmak, bakımını ve kontrolü birlikte yaparak bunun da bilincini kente yaymak olduğuna dikkat çeken Soyer, her sene temmuz ve ağustos aylarında yaşanan yangınların kader olmadığını ifade etti. Soyer şunları söyledi:

"Sahip çıkarak, koruyarak, iyileştirerek onları büyütmemiz ve bu şehrin geleceğini aydınlatmamız mümkün. 30 Ağustos'ta yangın yerinde yapacağımız halk toplantısına hepinizi davet ediyorum. Çünkü orada nasıl sahip çıkacağımız, koruyacağımız ve nasıl büyüteceğimiz ile ilgili her türlü fikri dinleyeceğiz. Her türlü öneriyi dinleyeceğiz ve bunları önerge haline getirerek olağanüstü toplanacak meclisin önüne koyacağız. Ve alacağımız kararları da İzmir Valiliği'ne götürüp onaylatacağız. Böylece bir büyük seferberliği de hep birlikte başlatacağız."

'KRİZİ FIRSATA ÇEVİRELİM'

Herkesin içinin yandığını ancak bu krizin fırsata çevrilmesinin İzmir'e yakışacağını kaydeden Tunç Soyer, İzmir'in yeşil ve orman konusunda duyarlı olduğunu, kendilerine bu konuda birçok mesaj geldiğini anlattı. Tüm vatandaşların emeğini işin içine dahil edeceklerini kaydeden Soyer, bundan sonra İzmir'de bu tür yangınların çıkmasına izin vermeyeceklerini, yangın çıktığı anda söndürmek için her türlü teçhizata, ekipmana sahip olacaklarını belirtti. Soyer, 30 Ağustos'un düşmandan kurtuluşun ve yeni bir cumhuriyetin kurulmasının temellerinin atıldığı zafer günü olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"O gün yangın yerinde bir araya gelerek İzmir'i küllerinden yeniden doğacak hale getireceğiz. Türkiye'ye örnek olacağız."

Konuşmasının sonunda Masal Evi'nin hayırlı olmasını dileyen Soyer, buraya herkesin sahip çıkmasını istedi. Soyer, "Buraya iyi bakın ki biz bunu büyütecek, yayacak cesareti bulalım" dedi. Daha sonra Masal Evi'ni dolaşan Soyer, ardından buradan ayrıldı.

Umut KARAKOYUN/ İZMİR, ()

FOTOĞRAFLI