LÜLEBURGAZ (Kırklareli), ()-KIRKLARELİ’nin Lüleburgaz ilçesinde bulunan Mimar Sinan’ın eseri olan 500 yıllık Sokullu Mehmet Paşa Cami’nin kubbesinden geçen hafta çalınan kurşunların maliyeti 100 bin lirayı bulurken, hırsızların kurşunların kilosunu 20 kuruştan hurdacıya sattığı öğrenildi. Öte yandan, ilk başta mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 16 yaşındaki Ş.G.’nin savcının itirazı sonrası tutuklanarak cezaevine gönderildiği öğrenildi.

Lüleburgaz'ın en eski tarihi camilerinden biri olan ve 1569 yılında Mimar Sinan tarafından yapılan Sokullu Mehmet Paşa Camii'nin kubbelerindeki kurşun kaplamalarının geçen hafta çalınmasının ardından Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü kubbelerin tekrar eski haline getirilmesi için çalışma başlattı.

Lüleburgaz Emniyet Müdürlüğünden alınan bilgiye göre hırsızlarının, toplam 54 kilogram kurşun kaplamayı çaldığı öğrenildi. Hırsızların çaldıkları kurşunların önemli bir bölümünü hurdacıya sattığı öğrenildi. Öte yandan, hırsızların tarihi camiden çaldıkları kurşun kaplamaların kilosunu 20 kuruştan sattığı ortaya çıktı.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre caminin kubbelerindeki kurşun kaplamaların yenilenmesi için harcanılacak tutarın 100 bin lirayı  geçeceği öğrenildi. Ayrıca, Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise ilerleyen günlerde kubbelerin yenileme çalışmalarına başlanılacağı bilgisini verdiler.

Çaldıkları kurşunların geri kalanını da başka bir hurdacıya satarken suçüstü yakalanan hırsızlardan 17 yaşındaki İ.A.'nın ise tam bir suç makinesi olduğu ve daha önceden hırsızlıktan 7 adet dosyası olduğu öğrenildi. Ayrıca İ.A. ile hırsızlığa karışan ve 16 yaşında olduğu öğrenilen Ş.G.'nin de adli kontrolle serbest bırakılmasına itiraz edildi. Konuyla ilgili olarak itiraz eden Cumhuriyet Savcısı'nın talebi üzerine Ş.G. tutuklanarak cezaevine gönderildi.