Mesut MADAN/BURDUR, () - BURDUR'da 19'uncu yüzyıldan kalma Mısırlılar Evi, konukevi olarak hizmet açıldı.

Öğretmenevi tarafından konukevi olarak çalıştırılacak Oluklaraltı Caddesi'nde bulunan tarihi Mısırlılar Evi'nin açılışına Vali Hasan Şıldak, AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı, İl Emniyet Müdürü Arif Çankal, İl Jandarma Komutanı Albay Orhan Kılıç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç ile vatandaşlar katıldı.

Açılışta konuşan Vali Hasan Şıldak, "Burası bildiğiniz gibi ilimizin marka değerlerinden kültürel açıdan ayakta kalmış, Mısırlılar Evi olarak bilinen güzel de bir hikayesi olan, ilimizin önemli mihenk taşı diyebileceğimiz bir noktası. Kısıtlı imkanlarla mütevazi şekilde elden geçirip, tüm izin prosedürlerini de yerine getirip, ilimizin hizmetine sunacağız. İnsanlarımızın sohbet edebileceği, çayını kahvesini içebileceği, oturup dertleşebileceği böyle bir mekan. Siz ne derseniz deyin biz 'konukevi' diyeceğiz. Protokolde de o şekilde yer alıyor" dedi.

Vali Şıldak'ın konuşmasının ardından açılış kurdelesi protokol üyeleri tarafından kesildi.

1890 yılında yapımına başlanarak 1895 yılında tamamlanan Osmanlı döneminin günümüze korunarak gelmiş en güzel sivil mimari örneklerinden biri olan Mısırlılar Evi, Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun 1977 yılında almış olduğu kararla 'taşınmaz kültür varlığı' olarak tescil edildi. Mülkiyeti hazineye ait olan, tahsisi İl Özel İdaresi'ne yapılan tarihi konak taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli olması sebebiyle Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan alınan izinler doğrultusunda ve kurulun gözetiminde yıllar itibariyle bakım onarım çalışmaları yapıldı, son olarak 2018 ve 2019 yılı içerisinde yapılan bakımların ardından halka açık hizmet vermek üzere Burdur İl Genel Meclisi'nin 12.11.2018 tarih ve 80 sayılı kararıyla ihalesi Milli Emlak Müdürlüğü'nce yapılarak kiralanması uygun görüldü.

FOTOĞRAFLI