TEMA Vakfı Rize İl Temsilcisi Ahmet Ali Kork, sürdürülebilir yaşam ilkesi çerçevesinde ekosistem bütünlüğünü gözeten, iklim dostu, yaşanabilir ve sağlıklı kentler için yerel yönetimlerin atabileceği adımların özetlendiği belgenin tüm adaylarca imzalanması gerektiğini söyledi.

Rize topraklarının ülkede ki insanların çok sevdiği çayın ana merkezi olduğuna dikkat çeken TEMA Vakfı Rize İl Temsilcisi Ahmet Ali Kork, “Çay, halı hazırda Rizelinin alternatifsiz tek geçim kaynağıdır. Bu denli stratejik bir ürüne sahiplik eden bu toprakları korumak önceliğimiz olmalıdır. Çay tarımında yapılan yanlış uygulamalar,  özellikle yanlış kimyasal gübre kullanımı sonucu toprakların kirlendiği,  bozulduğu, verimsizleşmeye başladığı, buna bağlı olarak sağlık problemlerinin her geçen gün artmakta olduğu bilinen bir gerçektir. Bölgemizde küresel ısınmanın etkilerini yaşayarak görmekteyiz.  Düzensiz,  anı sağanak yağışların meydana getirdiği taşkınları sıkça yaşıyoruz.  Rize topraklarının kışın 2-3 ay kar örtüsü ile kaplı olması gibi çayımızı özel kılan,  bölgenin özel ekosistemi değişmeye başlamıştır. Bu durumun önemle dikkate alınması gerekir.” diye konuştu.

'DOĞA KORUMANIN ÖNCELENMESİ AKLIN GEREĞİDİR'

Son yıllarda dünya turizminde eko köy, eko turizm gibi anlayışlar gözde olmaya başlandığını belirten Kork: “Bu anlamda Rize coğrafyası ülkemizin en değerli alanlarından biridir. Görünen o ki, Rize-Artvin hava alanının hizmete açılması sonrası, doğal yapıyı önceleyen sağlıklı alt yapılar oluşturulursa bölge turizmi hızla gelişip, yöre ekonomisine büyük katkı sunacaktır. Bölgede, turizmin ana kaynağı flora, fauna çeşitliliği ile şelaleler yaparak akan dereler ve 3000-4000 mt. rakımlı zirvelere kısa mesafelerde çıkmaya imkan veren bölge doğasıdır. Bu nedenle doğa korumanın öncelenmesi aklın gereğidir. İl ve ilçe merkezlerinin şu an ki durumu istisnasız hepimizin içini acıtmaktadır. Doğayla uyumlu yaşanabilir kentler inşa etmek ana ilkemiz olmalıdır. Bunun yanında Ayder yaylasının yeniden projelendirilme zorunda kalınması gibi geçmişte yapılan yanlışlardan ders alınmalıdır.” ifadelerine yer verdi.

'TAAHHÜTNAMEYİ İMZALAMAYA DAVET EDİYORUZ'

İnsan yerleşkelerine ev sahipliği yapacak kentler, köyler, yaylalar gibi tüm alanlar için, konunun uzmanı bilim insanlarının öncülüğünde katılımcı bir anlayışla yaptırılacak genel bir planlamaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kork: “Böyle bir çalışma aynı zamanda yönetim sorumluluğunu üstlenecek olanlara da güç vermiş olacaktır. Seçimler sonrası yönetme sorumluluğunu üstlenecek olanların bir araya gelerek bölgeye özgün bir gelecek planlamasına öncülük etmeleri aklın gereği olduğu gibi gelecek nesillerin hakkını gözetme adına vicdani bir sorumluluktur. Tüm belediye başkan adaylarını, eko siyaset belgesinde dikkat çekilen konularda çalışmaya ve konuya dair hazırlanan taahhütnameyi imzalamaya davet ediyoruz. Taahhütname imzalanıp [email protected] adresine iletildiğinde kamuoyu ile paylaşılacaktır. İklim değişikliğini dert eden, temiz hava seven, suyun değerini bilen, toprak hayattır diyen doğa dostu belediye başkanı, il genel meclisi, belediye meclisi ve muhtar adaylarına başarılar diliyoruz.” diye konuştu.