MERSİN'de Toroslar Belediyesi, Teknik ve Mesleki Eğitim Kursları (TORTEK) Merkezi’nde faaliyet gösteren Takı Tasarımı Kursu’nda eğitim alarak, takı tasarlayan kursiyerlerden Fatma Kocaoğlan, ürettiği ürünleri Belçika’ya götürerek satıyor. Filiz Apaydın ise felçli olarak katıldığı belediye kursu sayesinde kolunu yeniden kullanmaya başladı.
Toroslar Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren kurslara katılan kadınlara hem ek gelir sağladıkları hem de hoşça vakit geçirdikleri alanlar sunuyor. Ayrıca kadınlar, bu sayede mesleki becerilerini geliştirerek, pasif tüketici olmaktan çıkıp aktif, üreten ve iş gücü piyasasının talep ettiği niteliği karşılayacak elemanlar olarak yetişme fırsatı da buluyor.
Belçika’da yaşayan ve evlendikten sonra Toroslar’a yerleşen Fatma Kocaoğlan da bu fırsattan faydalanarak takı tasarımını öğrendi.  Kocaoğlan, "Belediyemizin Takı Tasarım Kursu olduğunu öğrenince hemen katıldım. Burası sosyalleşmemi, çevre edinmemi sağladı. Tasarladığım ürünleri Belçika’ya götürerek orada da sattım. Çok beğendiler. Kendime ek gelir sağladım. Burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Başkanımız Atsız Afşın Yılmaz’a bizlere böyle bir imkân sağladığı için çok teşekkür ederim" dedi.
Takı Tasarımı Kursu’na gelen kursiyerlerden 52 yaşındaki Filiz Apaydın ise belediye kurslarının sağladığı imkânların yanında sağlığına kavuşmasıyla da belediyeye haklı bir gurur yaşattı.Başkan Yılmaz’ın 'Önceliğimiz sağlık' vurgusundan hareketle Apaydın’ın kursta el kol kaslarını geliştirerek felçli olan kolunun iyileşmesi bu kurslar ile ne kadar doğru bir hizmet yapıldığını ortaya koydu. Filiz Apaydın, "52 yaşındayım. Felç geçirmiştim. Kurslar sayesinde kolumu tekrar kazandım. Başkanımıza, bizlere meslek edindirdiği ve aileme ekonomik olarak da katkıda bulunmamı sağladığı için çok teşekkür ederim" şeklinde konuştu.
Kursiyerlerden Zeynep Bilici ise, boş kalan zamanlarını değerlendirmek için kursa kayıt olduğunu dile getirerek, "Evde oturup boş durmaktansa, ev işlerimden arta kalan zamanlarda gelip burada takı tasarlıyorum. Siparişler alarak satışlar yapıyorum. Çok güzel paralar kazandım. Evime katkı sağlıyorum. Her gün buraya gelmek için can atıyorum. Sergiler ve fuarlarda stant açarak kazanç elde ettik. Emeğimizi kazanca dönüştürdük. Artık bu iş mesleğimiz oldu. Bu kurs sayesinde ekonomik özgürlüğümü kazanmış oldum. Kendi kazandığın parayı harcamak çok güzel bir duygu" ifadelerini kullandı.
Rabia Erkoç ise, küçük kızıyla birlikte Çağdaşkent Mahallesi’nde faaliyet gösteren Takı Tasarım Kursu’na gelerek hem meslek öğreniyor hem de ev ekonomisine katkı sağladığını kaydederek, "Kursta öğrendiğim bilgilerle bileklik, kolye gibi ürünler tasarlayarak satıyorum. Biriktirdiğim paralarla ehliyet kursuna giderek ehliyet aldım" diye konuştu.
80 yaşındaki Sevim Yalçın da; özellikle sosyalleşmek, evden dışarı çıkarak güzel zaman geçirmek için Toroslar Belediyesi’nin Takı Tasarım Kursu’na katıldığını dile getirerek, "Öğrenmenin yaşı yok. Burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Hem farklı modeller öğrenerek takı yapabiliyorum hem de evden dışarı çıkmış oluyorum" ifadesini kullandı.
Yöresel Kilim Dokuma Kursu’na katılarak, ilmek ilmek dokudukları halıları satan 48 yaşındaki Serap Temurtaş, "Önce kilim öğrenerek başladım. Daha sonra culfalığa geçtim. Sipariş gelince kilim ve culfa dokuyarak satış yapıyorum ve kazanç elde ediyorum" derken Elife Acar ise "Kurs sayesinde çocuklarımın ihtiyaçlarını karşılıyorum. Burada meslek edindik. Başkanımıza bizlere sağladığı bu imkân için çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Kadınların meslek öğrenmeleri ve istihdamda yer edinmelerini çok önemsediklerini kaydeden Belediye Başkan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:
"Türk halıları, kültürümüzün en başarılı geleneksel sanatlarından biri. Bizler de kurslarımız ile el sanatlarının günümüze taşınması ve gelecek nesillere aktarılmasında bir köprü görevi üstleniyoruz. İlçemizin farklı mahallelerinde hizmete sunduğumuz kurslarımıza katılan kadınlar, hünerli ellerinden güzel ürünler ortaya çıkarıyor. Aynı zamanda yaptıkları ürünleri satarak ev bütçelerine de katkı sunuyorlar. Böylece kadınların üretim ekonomisine de dâhil olmalarını sağlamış oluyoruz. Kurslarımıza katılan kadınların sosyalleşmeleri, meslek öğrenmeleri ve istihdamda yer edinmelerini çok önemsiyoruz. Ve bunu başardığımızı görmek bizleri çok mutlu ediyor. Yaptıkları çalışmalarla güzel eserler ortaya çıkaran kursiyerlerimizi ve usta öğreticilerimizi tebrik ediyorum. Amacımız Toroslarımızın her yönüyle kalkınması."