İZMİR'in Foça ilçesinde düzenlenen panelde, turizmde 2023 vizyonu konuşuldu. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Foça Reha Midilli Turizm Fakültesi'nin kuruluşunun 10'uncu yıl dönümünde düzenlenen panel, turizm sektörünün faal temsilcileri ile akademisyenleri buluşturdu.

Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi'nde 'Turizm Araştırmalarından Elde Edilen Bilginin Sektörel Yansımaları' konulu panel düzenlendi. Panele

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Gülcan, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Öğretim üyesi Prof. Dr. Atila Yüksel ve Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nazmi Kozak konuşmacı olarak katıldı. ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler konuşmasında turizm sektörü ile turizm akademisi arasında yaşanan kopukluğa dikkat çekti. İşler, "Sektör ve akademinin birbirine daha çok dokunması ve birbirini daha iyi anlayarak yeni hikayeler yazması gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı projeksiyonlarına göre Türkiye'nin 2023'de hedeflediği turist rakamı yaklaşık 75 milyondur. Bu rakamın gerektirdiği nitelikli insan kaynağını yetiştirmede üniversiteler başat rolü üstlenmektedir" dedi. ADÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atila Yüksel ise sadece gelen turist sayısına ve gelire odaklanmanın yanıltıcı olduğuna dikkat çekti. DEÜ Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Kozak kuruluşlarının 10'uncu yılında turizm fakülteleri ile sektör iş birliği konusunu tüm yönleriyle tartışmak üzere bir araya geldiklerini söyledi. Prof.Dr. Kozak, "'Turizm fakültelerinde verilen eğitimin sektöre katkısı nedir?, Vardığı noktada nasıl bir dönüşüme uğruyor, işe yarıyor mu?  Sektör veya toplum ne kadar fayda elde ediyor?' gibi konuları 2023 vizyonunu da dikkate alıp, hem sektörden hem de bilim dünyasından konuşmacılarla masaya yatırdık. Halen 250 öğrencimiz var. Önümüzdeki yıllarda 500 - 600 öğrenciyle turizm sektörüne daha fazla katkı yapacağız" dedi.

Paneli, çok sayıda turizm sektörü temsilcisi izledi.

Seyfi GÜL / FOÇA (İzmir), ()

FOTOĞRAF