Mustafa ERCAN/MERSİN, () – MERSİN’de Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB), şubat ayında da bakliyat ihracatının yüzde 80’nini gerçekleştirdi.
Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü Türkiye geneli Şubat ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla, yüzde 6 artış göstererek 566,5 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2019 yılı şubat ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre, sektör bu dönemde Türkiye toplam ihracatından yüzde 4 oranında pay aldı.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin ihracat rakamlarını değerlendiren AHBİB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, 2019 yılının şubat ayında 83,6 milyon dolarlık hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı gerçekleştirdiklerini ve ülke geneli hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatındaki payın yüzde 15 olduğunu söyledi.
Türkiye geneli hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatının 2019 yılı ocak-şubat döneminde bir önceki yıla göre yüzde 4 oranında artış göstererek 1,1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Arslan, "Alt ürün grupları bazında incelendiğinde ise yüzde 26’lık payı ve 300 milyon dolarlık değeri ile pastacılık ürünleri ilk sırada yer aldı. Pastacılık ürünleri grubunda en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün ise yüzde 10’unu oluşturan tatlı bisküvi ve gofret oldu. Ürün grupları bazında pastacılık ürünlerinin ardından 241,7 milyon dolar ihracat değeri ve yüzde 21’lik payıyla değirmencilik ürünleri geldi. Ocak-şubat döneminde en çok ihracat yapılan ülkeler ise sırasıyla Irak, Suriye, Yemen, Birleşik Devletler ve Suudi Arabistan oldu. Irak, en fazla sektör ihracatı gerçekleştirilen ülke konumunda. Irak’a Şubat ayında yüzde 19’luk pay ile 106,7 milyon dolar değerinde sektör ihracatı gerçekleşti. Irak’ı Yemen ve Suriye yüzde 7 ve yüzde 6’lık pay ile takip etti" dedi.

FOTOĞRAFLI