İZMİR'de oymacılık, demircilik, lazer kesimi ve fıçı imalatı yapan ustalar, ürettiklerini tanıtmak amacıyla İzmir Fuarı'nda bir araya geldi. Oymacılık yapan Şevki Köse, lazer kesim işiyle uğraşan Oruç Özdinç, Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda demircilik yapan Ömer Akdemir'in oğlu Süleyman Akdemir ve İzmir'in son fıçıcılarından Yaşar Çan yaptıkları ürünleri aynı stantta sergiledi.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda uzun yıllardır üretim yapan ustalar, oluşturdukları markanın ürünlerini tanıtmak amacıyla Fuar'da bir araya geldi. Sergilenen ürünler fuar ziyaretçileri tarafından merak ve ilgiyle karşılandı. Stantta, sapında tahta oyma heykel bulunan baltalar, lazer kesim yöntemiyle oluşturulmuş sanatsal ürünler, dekoratif fıçılar, el oyması heykeller, farklı boyutlardaki bıçaklar sergilendi.  Bundan sonraki süreçte yurt dışındaki fuarlara katılarak ürünlerini sergilemek istediklerini belirten ustalardan oymacılık yapan Şevki Köse (51), "Fuara ilk kez geliyoruz. Tepkiler çok güzel. İnsanlar çok merak ediyorlar ve öğrenmek istediklerini söylüyorlar. El işi ile yapıldığı için çok ilgisini çekiyor insanların. Farklı bir şey yapıyoruz. Fuarda bizim gibi ürünler sergileyen yok. Bir işin farklı alanlarını bir araya getirmeye çalışıyoruz aslında. Ahşap, demir, lazer kesim gibi. Kooperatif gibi bir oluşum bu, bundan sonra da beraber çalışacağız. Heykelden fıçıya kadar çok değişik şeyler var. Ben ahşap oyma yapıyorum, heykelcikler yapıyorum. Bir arkadaşımız demir dövme yapıyor. Biz ikimiz yaptıklarımızı baltalarda birleştirdik. Ben baltanın sapına heykel yapıyorum, bıçak sapları yapıyorum. Bu çok ilgi çekiyor. Fıçı ustamız da burada sergiliyor yaptıklarını. Lazer kesim yapan arkadaşımız ürünlerini sergiliyor. Deri üzerine, ahşap üzerine uygulamalar yapıyor. Beraber yaptığımız çalışmaları hayata geçirmek, somutlaştırmak amacıyla bu fuarda bir stant açtık. Bunun dışında yurt dışında, alanlarımızla ilgili ihtisas fuarlarına katılmak istiyoruz. Yurtdışı hedefli çalışıyoruz, çünkü bizim yaptığımız işler aslında yurtdışında ilgi görüyor" dedi.

"FUARI BİR DEMO OLARAK KURDUK"

Lazer kesim ustası Oruç Özdinç (36) de, "Bir arada neler yapabiliyoruz, insanların tepkisi ne oluyor bunu Fuar'da görmek istedik. Bundan sonraki aşamada yurt dışındaki fuarlarda projelerimizi sergilemek istiyoruz. Fuardaki ilgi tahmin ettiğimizden çok daha büyük. Vatandaş adeta böyle bir oluşumu bekliyormuş. Burada yapılanları öğrenmek ve atölyelere katılmak istiyorlar. Bu oluşumda herkes işinin ustası. Lazer kesimle kreatif ve sanatsal ürünler de üretiyoruz. Lazer kesim, bizim için sadece sanatsal bir ürün ortaya koymak için bir araç haline geldi. Lazerle kesilen bir ürünü oyma, tel ya da bakır çakılması ve cila gibi işlemlerden geçiriyoruz. Aynı kişinin aynı anda hem demir ustası, hem ressam, hem oymacı olması mümkün değil. Bu yüzden bir aradayız" diye konuştu.

 İZMİR, ()

FOTOĞRAFLI