Aytekin KALENDER/RİZE, () - RİZE'de özel Şar Hastanesi Diyetisyeni Melike Karaosman, Ramazan ayı nedeniyle vatandaşlara beslenme uyarılarında bulundu. Oruçta en önemli öğünün sahur olduğunu ifade eden Karaosman, "Sahura kadar bol su, proteini yüksek gıdalar, yağ oranı düşük besinler tüketilmeli "dedi.

Ramazan ayında optimal beslenmenin çok önemli olduğunu ifade eden Diyetisyen Melike Karaosman, oruç sırasında baş ağrısı, hazımsızlık ve mide problemleri ile karşı karşıya kalınabileceğini ifade etti. Karaosman, "Sağlıklı bir Ramazan ayı geçirebilmek için doğru besinleri, doğru miktarda tüketmemiz gerekiyor. Başlıca endişe sıvı ve elektrolit dengesinden kaynaklanıyor. Sıvı ve elektrolit dengesini koruyabilmek için oruç öncesi ve oruç sonrasındaki su tüketimine dikkat etmemiz gerekiyor. Her gün mutlaka vücut 2,5 litre suya ihtiyaç duyar. Bunu iftar ve sahur arasında sağladığımızda vücudun dengesini korumuş oluruz.” dedi.

‘MUTLAKA YUMURTA, YOĞURT VE SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİN’

Sağlıklı bir Ramazan ayı için sahura kalkmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Karaosman şu uyarılarda bulundu:

“Kesinlikle sahur yapılmalı, bazı kişiler tek öğün ile oruç tutmaya çalışıyor. Bu çok yanlış bir durumdur. Sahurda tok tutucu ve hidrasyonu sağlayacak besinleri tüketmemiz gerekiyor. Bu besinler yumurta, yoğurt ve süt ürünleridir. Yine hidrasyonu sağlayabilmek için salatalık, domates gibi söğüş sebzelerin tüketilmesi gerekiyor. Zeytin yerine ceviz, fındık ve badem tüketilebilir. Kan şekerimizin düşmemesi için de tam buğday veya çavdar ekmeği tüketmeliyiz. Çorba içme alışkanlığı olan kişiler bir kepçe kadar çorba tüketebilir. Bu kuru baklagil olursa daha iyi olur ve sindirim sistemine yardımcı olur.”

‘İFTARDA SU İÇİN, 10 DAKİKA BEKLEYİN’

İftar zamanı kan şekerinin de düşmesi ile birçok kişi karbonhidratlara yönelebildiğini söyleyen Diyetisyen Karaosman, “Bunu engelleyebilmek için ilk başta orucumuzu bir bardak süt veya su, birkaç hurma ile açıp 5-10 dakika bekleyebiliriz. Daha sonra yoğun besinlere geçilebilir. Burada da fırınlanmış, haşlanmış sebze yemekleri tüketilebilir. İftardan birkaç saat sonra meyve tüketimi, ya da ceviz, fındık, badem tüketimi yapılabilir. Su ihtiyacı kişiye göre değişmekle birlikte yaklaşık 2 - 2,5 litre su tüketilmesi gerekiyor. 16-17 saatlik bir açlık sürecinden sonra vücudumuz zaten otomatik olarak basit şekerlere yönelim göstermektedir. Bunu önlemek için hurma veya çorba tüketimi yapılıp 5-10 dakika beklenebilir. Bu sürecin ardından kan şekerimiz normale dönecektir.” ifadelerini kullandı.