BURSA Doruk Sağlık Grubu Setbaşı Tıp Merkezi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. İsmail Taylan, mevsim geçişleri, mevsim değişikliklerinin insan sağlığını önemli ölçüde olumsuz yönde etkileyen faktörlerden biri olduğunu söyledi. Uz. Dr. İsmail Taylan, ““Bu geçişlerde çevremizdeki ısı, nem, flora,  fauna ve UV radyasyon, değişmektedir. Bu ani mevsimsel değişimlere bazı bünyeler çabuk adapte olurken bazıları ciddi sorunlar yaşayabilmektedirler” dedi.

Özel Doruk Setbaşı Tıp Merkezi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. İsmail Taylan,özellikle sonbahar-kış mevsim geçişi değerlendirildiğinde ağırlıkla solunum sistemi hastalıklarının görüldüğünü belirtti. Taylan, “Soğuk algınlığı ya da diğer adıyla nezle, damlacık yoluyla bulaşabilmektedir. Bebekler ve yaşlılar için tehlikeli olabilir. Mevsimsel grip artış yaparak yıllık salgınlara neden olabilir. 5 yaş altı çocuklar, 65 yaş ve üzeri yaşlılar, gebe kadınlar, kronik kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve metabolik hastalıkları olan ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde grip ciddi komplikasyonlarla seyredebilmektedir.  Soğuk algınlığı ve mevsimsel grip toplu yaşanılan, bulunulan kalabalık yerlerde kolayca yayılabilmektedir. Zatürre sıklığı artmaktadır. Diğer akut solunum yolu enfeksiyonları, astım ve KOAH sıklığı ya da alevlenmelerinde artış görülebilmektedir” diye konuştu.

KALP KRİZİ RİSKİ

Dolaşım sistemi hastalıklarında da çeşitli vakaların gözlemlendiğini hatırlatan Dr. Taylan, bu dönemde kalp krizi yaşanma sıklığında artışın kaydedildiğini belirtti. Mevsim geçişlerinde korunma ve tedavi ile ilgili olarak şunları söyledi: “Dünya Sağlık Teşkilatı,  6 ay-5 yaş arası çocuklar, 65 yaş üzeri kişiler, gebe kadınlar, kronik hastalığı olanlar ve sağlık çalışanlarının yıllık aşılanmasını önermektedir. Bulaşmayı önlemek için  grip olgularının öksürürken ağız, burunlarını dirsek içi ile kapatmaları, maske kullanmaları, ellerini sıkça yıkamaları önerilmektedir. Sağlam kişiler de korunma amaçlı maske kullanabilirler. Yeterli ve dengeli beslenmek bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle meyve sebze ve doğal ürünler, yumurta, süt, balık tüketmek. Gerekli ise vitamin desteği almak. Yeterli sıvı tüketilmelidir; günlük ortalama 2 litre tüketilmelidir. Sigara alkol içmemek, kafeinden uzaklaşmak gerekiyor. Yeterli ve düzenli uyku uyumak şart. Mevsimine uygun giyinmek önemli. Mevsim geçişlerinde ve özellikle kış aylarında hareketsiz kalmak, lipid düzeylerini, kan basıncı, vücut kitle indeksi, kemik yoğunluğunu olumsuz etkiler. Günde 30 dakika yürüyüş, ya da düzenli spor önerilmektedir. Kronik hastalıklar nedeniyle verilen ilaçları düzenli kullanmak gerekir. Sağlık kontrolleri aksatılmamalıdır. Kapalı ortamların sık sık havalandırılması gerekir. Oturma odası için standart 21 derece sıcaklık diğer odalar için de 18 derece sıcaklığı uygun görülüyor. Klimalara karşı da kendimizi korumalıyız.”