ESKİŞEHİR Valisi Özdemir Çakacak, 5 yıl aradan sonra kazı çalışmalarına yeniden başlanan Karacahisar Kalesi’nde inceleme yaptı.

1288 yılında Osman Gazi tarafından fethedilen ve 1299 yılında Osman Gazi adına sikke basılarak ilk hutbenin okutulduğu Karacahisar Kalesi'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle, Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Dr.Hasan Yılmazyaşar'ın koordinatörlüğünde 5 yıllık aradan sonra yeniden kazı çalışmalarına başlandı. Kazı çalışmalarını yakından takip eden Vali Çakacak, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Hava Orgeneral Atilla Gülan ve Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı ile birlikte kazı çalışmalarını sürdüren ekip üyelerinden bilgi aldı. 5 yıl aradan sonra yeniden başlayan arkeolojik kazı çalışmalarının önemine değinen Vali Çakacak, kazıda bulunacak malzemelerin ve dökümanların geçmişe ışık tutacağını ifade etti. Tarihi kalede ilk olarak arkeolojik kazı çalışmalarının 1999 yılında başlandığını hatırlatan Vali Çakacak, bölgenin Osmanlı, Türk tarihinde önemli yere sahip olduğunu söyledi.

Karacaşehir Mahallesi yakınlarında, 1010 metre yükseklikte bulunan ve Osmanlı’nın Bizanslılardan fethettiği ilk kale olarak bilinen Karacahisar Kalesi kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Rektör Çomaklı ise Karacahisar Kalesi'nin devlet olmanın gereklerinden olan para basma ve hutbe okutmanın izlerini taşıdığını kaydetti. Kazı çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini belirten Rektör Çomaklı, “Uzun yıllar burada belirli zamanlarda çeşitli arkeolojik kazı çalışmaları yapılmış. Fakat bir ilerleme kaydedilememiş. En son bu görevi arkadaşlarımız devraldılar. Kazının yeniden başlamasında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un ve Valimiz Özdemir Çakacak'ın iradeleri söz konusudur. Biz de Anadolu Üniversitesi olarak böyle bir tarihin gün yüzüne çıkmasına ekibimizle destek vermeye çalışıyoruz” dedi.