İsmail ÖZTÜRK/YALOVA,-YALOVA Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, anavatanı Kuzey Amerika olan ve antioksidan içeriği nedeniyle ‘süper meyve’ olarak anılan "aronya" için bu yıl 3’üncü kez hasat şenliği düzenledi.

Zengin içeriği ile insan sağlığına ve beslenmesine katkısı nedeniyle ‘süper meyve’ olarak adlandırılan "aronya"  iiçin Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde hasat etkinliği düzenledi. Enstitüdeki aronya bahçesinde düzenlenen şenliğe Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, İl Özel İdare Sekreteri Selim Karahan, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Enstitü Müdürü Yılmaz Boz, İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, teknik personeller ile çiftçiler katıldı. Burada konuşan Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, meyve ile ilgili araştırmalara 2012 yılında başladıklarını,  bu yıl 3’üncü hasadı yaptıklarını dile getirdi. Şenlikte Enstitü Müdürü Yılmaz Boz, aronyanın bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı metabolizmanın direncini artırdığını, beyin ve sinir sistemini besleyerek yaşlanma ile mücadeleye yardımcı yüksek antioksidan kapasitesine sahip bir meyve olduğunu, hem gıda sanayinde hem de eczacılık sektöründe kullanıldığını, ayrıca taze ve kuru meyve olarak da değerlendirilebildiğini anlattı.

23 ÇİFTÇİ İLE 43 DEKAR ALANDA ÜRETİM
Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar da entsitünün 2016 yılında aronyanın tescilini gerçekleştirdiğini ifade ederek, “2017 yılında ilk hasat festivalini gerçekleştirdik. Bunu aynı yıl araştırma şartlarından çiftçi şartlarına taşıdık. 2017-2018 ve 2019 yıllarını kapsayan 3 yıllık projelerimizde 23 çiftçimizle toplam 41 dekar aronya tesisini kurduk. Yalova olarak 40 tonluk aronya ihtiyacını karşılamaya hazırız. Geçen yıl, ‘Uzaklarda arama aronya meyvesi Yalova’da’ demiştik. Kadın çiftçilerimizle de böyle bir çalışma yapmıştık. Bu sene üzerine ilaveten 13 çiftçimizle 20 dekar alanda organik Aronya üretimine geçiyoruz.  Artık bu sağlık bitkisini üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı olan bir zincire dahil edeceğiz” dedi. Konuşmaların ardından aronya ile yapılan pastayı Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ile kurum müdürleri birlikte kesti. Aronyaların hasadını da gerçekleştiren Vali Erol ve beraberindekiler meyveden yapılan ürünleri de tadına baktı. Güçlü antioksidan etkisi ve kansere karşı mücadele en etkin meyve olarak bilinen aronyadan yapılan meyve suyu, reçel ve yoğurt katılımcılara ikram edildi.