Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, () - YALOVA Belediye Başkanı Vefa Salman, "O yıllarda bu cennet toprakları biz Yalovalılara vatan yapan başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimizin önünde saygı ile eğiliyorum" dedi.

Yalova’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönümü, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenlerle kutlandı. Tören, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı.

Törende Yalova Valisi Muammer Erol, CHP Yalova Milletvekili Özcan Özel, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Gemalmaz, İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, AK Parti İl Başkanı Muğlim Bağatar, CHP İl Başkanı Nur Koçak, Yalova’nın Güney Kore’deki Suwon kentinin Belediye Başkan Yardımcısı Cho Chung-Sik, siyasi parti ve kurum temsilcileri ile çok sayıda vatandaş hazır bulundu. Edirne Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gönderilen telgraf da okundu.

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman da törendeki konuşmasında, Yalova'nın 6 ay süren işgal dönemi süresinde Osmanlı arşivlerine göre 9 bin 143 kişinin katledildiği belirtti. Salman, "Yalova'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönümünü gururla ve mutlulukla kutluyoruz. Bu topraklar cennet topraklar. Bu topraklar için göğsünü siper eden, kanını akıtan şehit ve gazilerimizden bize emanet kaldı. Yunan ordusu Yalova’daki Ermeni ve Rum çetelerini de kışkırtarak bu topraklarda bir katliam yaşanmasına neden oluyorlar. Osmanlı arşivlerine göre 9 bin 143, İngiliz arşivine göre 5-6 bin insan vahşice katlediliyor. 23 Şubat 1921 yılında başlayan bu mezalim çok şükür ki 19 Temmuz 1921 yılında Bağımsız Yalova Bölüğü unsurlarının Yalova’ya girmesi ile sona eriyor. O yıllarda bu cennet toprakları biz Yalovalılara vatan yapan başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimizin önünde saygı ile eğiliyorum” dedi.

CUMHURBAŞKIN ERDOĞAN'DAN KUTLAMA TELGRAFI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yalova’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönümü, gönderdiği telgrafla kutladı.

Alanda okunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama telgrajı şöyle: 

“Yalova ilimizin düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümünde, vatandaşlarımıza sevgilerimi iletiyorum. İstiklal mücadelesi, vatanı canlarından üstün tutan, kahramanlıkları ile tarihe mal olan şehitlerimizin ve gazilerimizin emsalsiz fedakarlıkları, aziz milletimizin bağımsızlığına ve özgürlüğüne sahip çıkma kararlılığı sayesinde zaferle neticelenmiştir. Böyle bir anlayışla kadim medeniyetimizin mirası üzerine kurulan cumhuriyetimizi kazanımlarıyla korumak, yaşatmak, muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkartmak, yeni başarılarla daha da güçlendirmek sureti ile geleceğe taşımak için büyük bir azimle çalışmaya devam ediyoruz. Bu inançla İstiklal Savaşımızın bütün kahramanlarını saygı ve rahmetle anıyorum.”

Konuşmaların ardından Türk Boyları Kültür Şöleni kapsamında Yalova’da bulunan farklı ülkelerin Halk oyunları ekipleri ile Güney Kore’den gelen tekvando takımı da birer gösteri yaptılar. Vatandaşlar gösterileri ilgiyle izledi.
Kutlamalar, akşam da kortej ve ünlü sanatçı Mehmet Erdem konseri ile devam edecek. 

FOTOĞRAFLI