ANTALYA, () - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi (MESEM), aşçılık mesleğinin ilk versiyonuna ilişkin kriterleri ulusal yeterlilik sistemine kazandıran ve bu versiyonun sertifikasyonu konusunda Türkiye'de yetkilendirilen ilk merkez oldu.

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, ATSO olarak mesleki yeterlilik ve yeterliliğin belgelendirilmesi noktasında Türkiye'de birçok ilke imza attıklarını kaydetti. Davut Çetin, ATSO bünyesinde faaliyet gösteren ATSO MESEM'in, farklı meslek dallarındaki yeterlilik kriterlerinin belirlenmesi ve mesleki yeterlilik belgelerinin verilmesi noktasında Türkiye'ye öncü çalışmaları sürdürdüğünü söyledi. Çetin, "Bugüne kadar birçok ilke imza atarak farklı meslek dallarındaki mesleki yeterlilik kriterlerini belirledik ve yaptığımız sınavlar sonunda farklı alanlarda Türkiye'nin ilk mesleki yeterlilik belgelerini verdik. Bu çalışmalarımızı aşçı ve kahve bar görevlisi (barista) meslek dalları ile sürdürdük. Bugün ATSO MESEM bu alanlarda akredite edilmiş ve yetkilendirilmiş ilk merkez konumunda" dedi.

ATSO'DAN ULUSAL MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİNE KATKI

ATSO MESEM'in, bugüne kadar servis görevlisi seviye 2-3-4, bar görevlisi seviye 4, servis yöneticisi seviye 5 ve kahve bar görevlisi barista mesleklerinin kriterlerini hazırlayarak Türkiye Ulusal Mesleki Yeterlilik Sistemi'ne kazandırdığını, bu mesleklerde çalışıp, ATSO MESEM'in yapmış olduğu sınavlarda başarılı olanların ise Türkiye'nin ilk mesleki yeterlilik belgesine sahip servis görevlileri, barmenleri, servis müdürleri ve baristaları olduğunu kaydeden Başkan Çetin, “Aşçılık mesleğinin ilk versiyonunda da ATSO MESEM Türkiye'nin ilk yetkilendirilen merkezi olmuştur. Son çalışmamız ile birlikte Aşçı Rev.00 mesleğinin ulusal yeterlilik kriterlerini AKTOB ile birlikte güncelledik, ayrıca Aşçı Rev.01 mesleğinde mesleki yeterlilik belgesi veren Türkiye'nin ilk merkezi olarak belgelendirme faaliyetlerini sürdürüyoruz" diye konuştu.

Artık yemekleri mesleki yeterliliği sertifikalandırılmış aşçıların yapacağını söyleyen Çetin, "Aşçılarımızın mesleki uzmanlık düzeyini gösteren ATSO MESEM tarafından verilmiş mesleki yeterlilik belgeleri, AB ülkelerinde de geçerliliğe sahip olacak" dedi.

Güncellenen Aşçı Rev.01 mesleğinde, Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyenlerin ATSO MESEM'e başvurabileceklerini sözlerine ekleyen Başkan Çetin, bu çalışmalarda emeği geçen ATSO çalışanlarına, sınav komisyonu üyelerine, desteklerinden dolayı ilgili kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

FOTOĞRAFLI