BURSA'nın Yenişehir ilçesinde düzenlenen panelde Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde görevli meslek dersleri öğretmenleri Hz. Muhammed'in hayatı, sözleri ve davranışlarını anlattı.

Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Kültür Merkezi'ndeki panelin ilk konuşmacısı Zekeriya Sargın, Hz. Muhammed'in insani özelliklerine ve bu özellikleriyle insanlarla kurduğu ilişkilere değindi. Sargın, "Resûlullah da hayatını devam ettirmesi, karnını doyurması, çoluk çocuğunu geçindirmesi için, tebliğ yaptığı zaman insanlara davasını anlatması için Allah (c.c) ona, 'Sen peygambersin, karnın doysun, soğuk çarpmasın, senin ailende sorunlar olmasın' gibi bir uygulama yapmamıştır. Bizim gibi, hayatın şartlarını beşer olarak yaşamıştır. Yeme, içme, çarşıda dolaşma, gaybı bilmeme, başına neler geleceğini bilmeme gibi özellikleri Kuran'da bildirilmiştir. Her kesimden insanlara değer vermiş, onlarla ilgilenmiştir" dedi.

"AİLE TOPLUMUN ÇEKİRDEĞİDİR"

Sezai Özcan ise 'Peygamberimiz ve aile' başlığı altındaki konuşmasında aile kurumunun toplumun çekirdeğini oluşturduğunu vurguladı. Özcan, "Aile, toplumda kültürel kimliğin, insani değerlerin ve tarihi kimliğin koruyucusu ve aktarıcısı olan bir kurumdur. İslam'ın öngördüğü kutsal bir bağ olan evlilik aile kurumunu oluşturan karı koca arasındaki hayat müşterekliğinin adıdır. Yüce Allah insanın soyunun korunmasını ve devamı için, yeryüzünün imarı için evliliği yasalaştırmıştır" dedi. Ailelerin birleşerek toplumları meydana getirdiğini ifade eden Özcan, sağlıklı nesillerin aile yuvalarında yetiştiğini söyledi. Özcan, "İnsan sevgisinin kaynağı ailedir. Bir milletin sahip olduğu bütün özellikler ailede görülür. Bir toplulukta aile ne kadar sağlam temellere oturursa, o aileden meydana gelmiş toplumlar da o kadar sağlam olur. Dinimiz aileye büyük önem vermiştir" diye konuştu.

"İSLAM'DA ADALET ADİL HÜKÜM VERMEK DEMEKTİR"

Oğuzhan Sarı da Hz. Muhammed'in hayatının her alanında adil hüküm vermeyi esas aldığını dile getirdi. Sarı şunları kaydetti: "Biz, peygamber efendimizi (s.a.v) tam olarak anlatma, kemaliyle anlatma iddiasında olamayız. Böyle bir iddiadan da edep ve haya ederiz. Allahu Taâlâ, onu, 'Allah'a ve ahret gününe inananlar, sizler için, onda en güzel örnekler vardır' diye zaten övmüştür. İslam'da adalet demek her şeyi yerli yerine koymak, herkese gerektiği değeri vermek demektir. Allah resulü hayatının her alanında daima adaleti, adil hüküm vermeyi esas almış, en güzel örneklerini de hayatında sergilemiştir."

Sarı, konuşmasının ilerleyen bölümlerinde Hz. Muhammed'in ailedeki ve toplumsal hayattaki adaletinden örnekler verdi.

"PEYGAMBERİMİZİN HAYATINI ÖĞRENMELİYİZ"

Panelin son konuşmacısı Ekrem Doğan ise Hz. Muhammed'in övülmeye çok fazla ihtiyacı olmadığından söz etti. Doğan, "Ama bizim onu övmeye, insan olarak bizlerin, Müslümanların çok ihtiyacı vardır. İbadet, fikirleri her şeyi hikmetli yaratan Allah'a yöneltmek içindir. Kim resule itaat ederse Allah'a itaat etmiş olur. Onun hayatını öğrenirsek sıkıntı ve sorunlarımızı daha kolay çözeriz, olaylara çok daha geniş bir İslami bakış açısıyla bakarız. Hastalıklarımızdan, problemlerimizden çok çabuk kurtuluruz, belki de hiç yakalanmayız" dedi.

Panele Belediye Başkanı Davut Aydın, Belediye Başkan Yardımcısı Mesut Bedel, Milli Eğitim Müdürü Musa Ayaz, MHP İlçe Başkanı Arif Eren, AK Parti İlçe Başkan Vekili Mustafa Dönmez, Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü İrfan Karakuş, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.