BURSA'nın Yenişehir ilçesinde yağlık ayçiçeği yetiştiricileri, merakla Trakya Birlik tarafından açıklanacak alım fiyatlarını bekliyor. Bayramdan sonra başlayacak hasat öncesi, açıklanacak rakamların geçen yılki alım fiyatlarının üstüne çıkacağı tahmin ediliyor.

Son yıllarda çiftçilerin ayçiçeğinden sağladıkları kazançla yüzlerinin güldüğünü belirten Yenişehir Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Hakkı Çetin, bu yıl da umutlu bir beklenti içine girdiklerini söyledi. Bunun yanında 4 yıl önce çiftçilere dağıtılmaya başlanan kaliteli ayçiçeği tohumları sayesinde ekim alanları ve rekoltenin yanı sıra kalite artışı da sağlandığını anlatan Çetin, ürünün yağ oranındaki yükselmeye dikkat çekti. Kooperatife teslim edilen ürünün yağ oranının ödenecek bedeli belirlediğini vurgulayan Çetin, "2016 yılında 16 bin dönüm alana ekim yapılmış, yağ oranı yüzde 39 olarak belirlenmişti. Ekim alanlarının 19 bin dönüme çıktığı 2017'deki yağ oranı yüzde 46 ile 48 arasındaydı. 2018'de ise 21 bin dönüm alana ekim yapılmış, yağ oranının yine yüzde 46-48 arasında olduğu saptanmıştı. Bu yıl ise ekim alanlarının daha da genişleyerek 22 bin dönüme ulaşmasını, yağ oranının ise en az yüzde 48 olarak ölçülmesini bekliyoruz" dedi.

Yeni tür ayçiçeği tohumlarıyla ekim alanlarının genişleyip yağ oranının artmasının yanı sıra rekoltede de yükseliş olduğunu ifade eden Çetin, "Geçen yıl dönüm başına 200-250 kilo ürün veren kıraç arazilerden bu yıl 250-280 kilo rekolte bekliyoruz. Ovadaki sulanabilir arazilerden beklentimiz ise 350 ile 450 kilo arasında değişiyor" diye konuştu.

TAHMİNİMİZ GERÇEKLEŞİRSE, ÇİFTİMİZ DAHA ÇOK KAZANACAK

Bu sezondan da umutlu olduklarının altını çizen Çetin, Trakya Birlik Genel Müdürlüğü'nün açıklayacağı alım fiyatlarını beklediklerini dile getirdi. Çetin sözlerini şöyle tamamladı: "Kooperatif olarak ayçekirdeğinin tonunu geçen yıl 2 bin 300 TL ile 2 bin 700 TL arasında değişen fiyatlardan teslim almıştık. Alım fiyatlarının geçen yılın üstüne çıkacağına inanıyoruz. Bu tahminimiz gerçekleşirse, çiftçimiz daha çok kazanacak ve bu yıl da çifte bayram yapacak."

Yenişehir’de, Kurban Bayramı'ndan sonra başlayacak hasatta elde edilecek ayçekirdekleri Yağlı Tohumlar Kooperatifi’ne, oradan da Karacabey’deki Trakya Birlik Yağ Entegre Tesisleri’ne teslim edilecek.

(FOTOĞRAFLI)