Mahir ALAN/ADIYAMAN, ()-ADIYAMAN Eğitim Araştırma Hastanesi'nde görevli acil tıp uzmanı doktor Erdal Yavuz, yılan ısırmalarına karşı uyarılarda bulundu.
Yaz aylarında tarımsal faaliyetlerin artmasıyla birlikte yılan ısırmalarında da artış görüldüğünü belirten Yavuz, "Ülkemizde yaklaşık 50-56 yılan türü mevcut. Ama bunların büyük çoğunluğu zehirli değil. Özelikle yaz aylarında tarım faaliyetlerinin artmasına bağlı yılana dokunma, basma gibi görülmeden yapılan durumlarda yılan tarafından ısırılmaktadır" dedi.
Yavuz, ısırık sonrasında ilk 6-8 saatlik sürecin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Bu dönemde yılan antiserum başlanması çok ciddi faydalar sağlanmaktadır. En kısa sürede yılan antiserum bulanan donanımlı bir hastaneye sevk edilmelidir. Bu süre boyunca hastanın muhakkak sakin olması en az hareketsiz kalacak şekilde durması gerekir. Yine ısırılan ayak veya kol kalp seviyesini geçmeyecek şekilde hareketsiz kalması zehrin kan dolaşımına katılmasını yavaşlatacağından hastanın yararına olacaktır" şeklinde konuştu.
FOTOĞRAFLI