Tolunay DUMAN/TARSUS(Mersin), () - MERSİN’in Tarsus ilçesinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü nedeni ile düzenlenen etkinlikte yılın kadınlarına ödül verildi.
Tarsus Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlik May Life Plaza’da düzenlendi. Etkinliğin açılışında söz alan, kadın girişimcilikte öncü olan, BM ve UNESCO tarafından 2010 yılında ödül alan Nuran Özyılmaz, kadınların kendilerine güvenmelerini, toplumun her alanında yer almalarını istedi.
Daha sonra ise konuşan Belediye Başkanı Şevket Can, kadının merhametin, sevginin, hoşgörünün ve özverinin adı olduğunu belirterek, "Hiç kimse anasından cinsiyetini seçerek doğma şansına sahip değildir. Bu nedenle erkek veya kadın olmanın bir diğerine üstün olma hakkı söz konusu bile olamaz. Tarih boyunca erkek ve kadına, fiziksel ve duygusal farklılıklarından dolayı değişik görevler ve sorumluluklar verilmiştir. Maalesef, kadın temel görevleri haricinde, sosyal hayatta, iş yaşamında, siyaset sahnesinde, erkekler kadar yer alamamıştır. Kadın ve erkek fırsat eşitliği kavramının, toplum tarafından kabul görmeye başlamasından sonra, kadınlar sosyal hayatta, iş yaşamında ve siyasette her geçen gün daha çok yer almaya başlamıştır. Bir an önce bu süreç hızlandırılmalı ve kadınlarımızın temsili ve katılımı sağlanmalıdır. Kadın merhametin, sevginin, hoşgörünün, özverinin timsalidir. Kadın, annelik gibi kutsal bir görevi üstlenen ve bunun yanında yaşamın her zorluğunu omuzlarında taşıyan fevkalade bir varlıktır. Tarih boyunca kadınlarımıza, diğer toplumlara göre çok daha fazla önem verdiğimiz görülmektedir. Kadınlarımız da dünyanın hiçbir coğrafyasında görülmeyecek özverilerle, bu toprakların vatan olmasında, erkeklerle beraber mücadele vermiştir" dedi.
Kadına yönelik her türlü ayrımcılığa karşı olduklarını ifade eden Can, "Kadına yönelik her türlü ayrımcılığın, bu ayrımcılığı yapanların, şiddet uygulayanların, bunları koruyanların karşısındayız ve karşısında olacağız. Ayrımcılık ve şiddete maruz kalan, yaşam hakkı elinden alınan, kısıtlanan ya da kısıtlanmak istenen tüm kadınlarımızın koşulsuz olarak yanında alacağız. Biz, her kadının kendini özgür ve eşit bir şekilde ifade etme, nasıl yaşayacağını, nasıl davranacağını ve nasıl giyineceğini nasıl ve nerede konuşacağını, kendini nasıl ifade edeceğini tamamen kendisinin belirleyeceğini, bu hususlarla ilgili sonsuz bir hak ve özgürlük içerisinde olması gerektiğine yürekten inanıyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından yılın kadınları seçilen Nuran Özyılmaz, Nuray Okyay, Gürten İşcan, Nursel Karataş, Elife Aslan, Zeynep Şimşek, Ayşe Karaca, Aysel Sarı, Zeynep Petek ve Rukiye Uğur’a ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.
Kafkas Yıldızlar Dans ekibi gösteri yaptığı etkinliğe, Cumhuriyet Kadınlar Derneği, Tarsus Kadınlar Derneği, ZİÇEV, TSK Güçlendirme Vakfı, Kırıkkaşık Bedesteni esnafları, Siptilli Çarşısı esnafları, Türk Kadınlar Birliği, Kent Konseyi Kadın Meclisi, Mersin Aşçılar Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Türkiye Alzheimer Derneği, Anıt Lions Kulübü ve Şelale Soroptimist Kulübü temsilcileri destek verdi.

FOTOĞRAFLI