Bakanlıkça hazırlanan "İskân Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.

İskan Kanunu kapsamında yürütülen çalışmalarda uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi, mevzuatın günümüz ekonomik ve kültürel şartlara adaptasyonunun sağlanması, yöresel mimariye uygun yapıların yaygınlaştırılması hedeflenen yönetmelik değişikliğiyle kırsal alanda yaşayan vatandaşların fiziksel iskanında bürokrasinin azaltılması yoluyla daha nitelikli ve yöresel koşullara uygun yapılarda yaşamalarının sağlanması amaçlandı.

Bu kapsamda yönetmeliğe, "Kırsal alanda fiziksel yerleşimin düzenlenmesi" başlığıyla "Köy nakli, köy toplulaştırması, köy merkezinin bitişiğinde köy gelişme alanı ve afet nedeniyle parçalanmış köylerin birleştirilmesi, planlı merkezi köy yerleşimlerinin oluşturulması uygulamalarında, yöresel veya geleneksel mimarinin geliştirilmesi ve güvenli yapılara kavuşturulması amacı ile; eski yerleşim yerindeki konutunu yıkıp boşaltmayı taahhüt eden ailelerden, Valilik veya Kaymakamlıkça yaptırılacak incelemeler sonucu en az bir yıldan beri kendisi veya aile fertlerinden birisinin köyde ikamet ettiği belgelenen aileler hak sahibi olurlar ve bu ailelere arsa satışı yapılır." fıkrası eklendi.

Bakanlık, bu fıkra kapsamında yapılan tüm uygulamalarda daha önce de olduğu gibi yıllık yüzde iki oranında kredi faiz desteğine devam edecek. Ödemeler, konut teslim tarihini takip eden 24'üncü ayın sonuna kadar ilk taksiti ödenmek üzere 10 yılda ve 10 eşit taksit halinde, kredi anaparası ve faizi ile birlikte gerçekleştirilecek.

- Yöresel konutlara düşük faizle kredi-

Bakanlık, yönetmelikte yaptığı yeni düzenleme ile de ilk kez yöresel mimariye uygun olarak yapılan konutlara teşvik sağlayacak.

Bu kapsamda kamulaştırmalardan etkilenen vatandaşların yeni yerleşim yerlerinde iskan edilebilmeleri için hak sahipliğinin azami sayıya ulaşması, köye dönüş yapmak isteyen ailelerin de yeni yerleşim yerlerinden arsa satın alabilmeleri ve hak sahiplerinin yeni yerleşim yerinde yapacağı konutunu yöresel mimariye uygun olarak yapması halinde "faiz indirimi teşviki" yapılacağına yönelik düzenleme getirildi.

Buna göre, yöresel mimari yapıların geliştirilmesi amacıyla Bakanlıkça kabul edilecek projelerin uygulanması koşuluyla açılan tarımsal işletme binası kredisi veya konut kredileri için yıllık yüzde bir faiz oranında kredi faiz desteği verilecek. Ödemeler, son kredi diliminin ödenmesi ya da yönetmeliğin 6'ncı fıkrasındaki uygulamalarda da konut teslimini takip eden 24'üncü ayın sonuna kadar ilk taksiti ödenmek üzere 10 yılda ve 10 eşit taksit halinde, kredi anaparası ve faizi ile birlikte yapılacak.

Yönetmelik değişikliğiyle ayrıca köy gelişme alanı uygulamasında belirlenen hak sahibi aile sayısı ve yüzde 20 rezervden fazla, köy nakli ve köy toplulaştırması uygulamalarında ise köyde ikamet eden aile sayısı ve yüzde 20 rezervden fazla arsa kalması koşuluyla o yerlerin nüfusuna kayıtlı olan ancak orada ikamet etmeyen ailelerin "arsa" almasına olanak sağlanacak.

Bu şartlara uyan vatandaşların arsa almayı talep etmeleri halinde arsa bedelini peşin olarak banka şubesine yatırmaları veya birinci taksiti peşin olarak yatırmaları ve kalan miktar için yıllık yüzde 5 faizli olarak iki yılda iki eşit taksitle ödenmek üzere borçlandırma sözleşmesi senetlerini imzalamaları halinde arsa satılabilecek.

Başvuru sayısının satılacak arsalardan fazla olması halinde arsa sahipleri kura çekilerek belirlenecek. Bu arsalardan alanlar tip projeler hariç Kanun kapsamındaki herhangi bir iskan yardımından yararlanamayacaklar.

- Borçlara yeniden yapılandırma imkanı-

Öte yandan yönetmelikle borçlarını zamanında ödemeyen aileler için de yeniden yapılandırma imkânı getirildi.

Bu kapsamda hak sahipleri adına borçlandırma sözleşmesi düzenlendiği ve ödemesiz süresi bittiği halde hukuki, teknik veya idari sebepler dolayısıyla geri ödemesi başlatılamamış olan ailelerin taksit miktarları Bakanlıkça vade süresini geçmeyecek şekilde yapılandırılabilecek.