Rize Valiliği bünyesinde Rize Valiliği tören alanında Covid-19 tedbirlerine uygun olarak  gerçekleştirilen anma törenine Rize Valisi Kemal Çeber, Belediye Başkanı Rahmi Metin, Cumhuriyet Başsavcısı Önder Kemal Sekücü, Baro Başkanı Av. Ümit Peçe, Vali Yardımcıları Gülhani Ozan Sarı ve Sedat Sezik, Kurum Amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Vali Kemal Çeber ve Belediye Başkanı Rahmi Metin’in Atatürk anıtına çelenk sunmasının ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve Rize Belediyesi bando takımı eşliğinde İstiklal Marşı okundu.

Anma Töreni şiirler okunması ve günün anlam ve önemini içeren konuşmanın yapılması ile sonlandı.

Artvin'de ise Milli İrade Meydanı’nda gerçekleştirilen tören, Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Garnizon Komutanı Piyade Albay Şükrü Şenduran ve Belediye Başkanı Demirhan Elçin’in Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı.

Saat 09.05’te siren sesleri eşliğinde saygı duruşunda bulunulmasıyla devam eden tören İstiklal Marşı okunarak bayrakların yarıya indirilmesiyle sona erdi.

Buradaki programın ardından anma törenleri Artvin Gençlik Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikle devam etti.

Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Törede, İkmal Yüzbaşı Murat Şimşek, Atatürk’ün askeri kimliği konulu bir konuşma yaptı.

Şimşek, yaptığı konuşmada, “Dünya devletlerinin çağın en büyük devlet adamı, kudretli komutanı ve asker olarak kabul ettiği eşsiz lider,  asil Türk Milletinin büyük Atası, ordumuzun ebedi başkomutanı, Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılarak ebediyete intikal edişinin 82. yıl dönümünde kendisini büyük bir özlem, saygı minnet ve rahmetle anıyoruz”  söyledi.

Bugün tüm Türkiye’nin Atatürk’ü sükut içinde sevgi ve saygı ile andığını anımsatan Şimşek, “ Bazı insanlar vardır ki yaşamları boyunca yaptıkları eserlerle, insanlığa yapmış oldukları hizmetlerle yaşamlarından sonrada varlıklarını sürdürürler. İşte bu insanlardan biride öldükten sonra eserleriyle yaşayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür” dedi.

Atatürk’ün milli mücadele yıllarında milli birliği temin eden eşsiz bir lider olduğunu kaydeden Şimşek, “ Muharebe meydanlarında efsanevi bir komutan. Devlet kuran büyük siyaset adamı, milletin çehresini değiştiren kudretli bir inkılapçıdır. Bu vasıflarıyla insanlık tarihinin tanıdığı en büyük devlet adamlarından biri olduğuna şüphe yoktur.” diye konuştu.

Törende, 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi müzik öğretmenlerinden Cihan Kalın piyano eşliğinde Atatürk’ün sevdiği şarkı ve türküleri seslendirdi.

Program, Atatürk ile ilgili okunan şiirlerin ardından Artvin Belediyesi ve Gençlik Spor Müdürlüğünün organizasyonuyla düzenlenen “10 Kasım Atatürk'ü Anma Koşusu’nda” dereceye giren sporculara ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

Törenlere, Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Belediye Başkanı Demirhan Elçin, Garnizon Komutanı Piyade Albay Şükrü Şenduran, Artvin Cumhuriyet Başsavcısı Yunus Emre Büyükyurt, İl Emniyet Müdürü Sinan Ergen, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Kılınç,  kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Trabzon'da 10 Kasım Atatürk’ü anma etkinlikleri kapsamında Valilik önünde bir tören düzenlendi. Törene Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Garnizon Komutan Vekili Personel Albay Erdem Canpolat, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, askeri ve sivil protokol üyeleri ile öğrenciler katıldı.


Atatürk Anıtına çelenk konulmasının ardından saat 09.05’te saygı duruşunda bulunuldu daha sonra İstiklal Marşı okunarak bayraklar yarıya indirildi.

Etkinlik kapsamında Personel Teğmen Barış Tendik, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapmasının ardından öğrencilerde şiir okudu. Tören, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödül verilmesiyle son buldu.