Trabzon Başkonsolosu Avtandil Mikadladsze, tutuklu ve hükümlü yakınlarını kabülünde yaptığı açıklamada, Türk hükümlülerin Türkiye’ye nakli için çalışmalar başlatılmış olduğunu ve şuanda Gürcistan’da ilgili makamların bu çalışmayı sürdürdüğünü söyledi.

 
Başkonsolos Mikadladsze, ziyarete katılan Mağdur Aileler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nuriye Kaputoğlu'na özellikle teşekkür ederek “Özellikle Nuriye hanıma teşekkür etmemiz gerekiyor. Herkesin sorununu kendi sorunu gibi benimsiyor. Sadece Türk vatandaşlarının değil aynı zamanda Gürcü vatandaşlarının da sorunlarına destek veriyor. 2011’den beri Nuriye hanımla tanışıyoruz. Nasıl başladı ilişkimiz belki biliyorsunuzdur. Benim başımdaki saçların dökülme nedeni bu hanımefendidir" dedi.
 
"Ciddi bir sorundan dolayı buradasınız. Yakınlarınızla ilgili sorunlarınız olduğunu biliyoruz" diyen Gürcü Başkonsolos "Geçen hafta Sarp Sınır Kapısı'nda yapılan protesto ile ilgili bilgimiz var. Bu doğal bir hak herkes bu konuda tepki gösterebilir. Gürcistan’daki cezaların ağır olması ile ilgili yanlış bilgiler var. Bu cezalarla ilgili bilgi sahibi olmadığınızı anlıyoruz. Biz her zaman buna benzer durumlarda bilgi alışverişi için her zaman herkese destek verip bilgi verebiliriz. Aynı şekilde Gürcistan’daki durum ve yasalarla ilgili Türk Konsolosluğu'ndan bilgi de alabilirsiniz. İnanıyorum ki onlar da gerekli yardımı desteği sağlayacaktır. Belki haberiniz vardır 1 ay önce Türkiye Cumhuriyeti Tiflis Büyükelçiliği Dışişleri Bakanlığıyla temasta bulundu ve Türk hükümlülerin Türkiye’ye nakli için çalışmalar başlatılmış durumda. Şuanda Gürcistan’da ilgili makamlar bu çalışmayı sürdürüyor” şeklinde konuştu.


 
“TÜRKİYE’DE 200 HÜKÜMLÜMÜZ VAR”
 
200 Gürcistanlı vatandaşın Türkiye’de hükümlü olduğunu da belirten Mikadladsze, “Bu toplantıda 42 hükümlü hakkında görüşmeler yapıldı. 42 hükümlüden 19’unun Türkiye’ye nakli dile getirildi. Biz de ilgili adli birimlerle bu konularda çalışmaları sürdürüyoruz. Aynı şekilde Türkiye’de 200 Gürcü hükümlümüz var. Tutuklu vatandaşlarımızın sayısı da baya çok. Tutuklu vatandaşlarımızın sayısını vermek doğru değil çünkü her an değişebiliyor. Tutuklama olabiliyor, tahliye olabiliyor, sayılar değişiyor. Biz de normal kurallar gereği buradaki cezaevi şartları, oradaki durumlarla ilgili sürekli denetimleri sürdürüyoruz. Hatta bugün bizim bir memurumuz Rize Cezaevi'ndeki bizim tutuklu hükümlere ziyaret gerçekleştiriyor. İnsan haklarını denetim sırasında cezaevleriyle ilgili pek sorunlarla karşılaşmıyoruz. Mahkemelerde yargılama sürecinin uzun olması haricinde bir sorunla karşılaşmadık. Rize’de 2015 senesinde 4 tane trafik kazası oldu. 4 tane vatandaşımız trafik kazası sonrası hayatını kaybetti. Bunlarla ilgili ne soruşturma var da ne tutuklama var ne de herhangi bir bilgi paylaşımı var. Yabancı olduğu için zaman geçirilip konu kapatılmaya çalışılıyor” ifadelerini kullandı.


 
“GÜRCİSTAN'DAKİ TÜRK HÜKÜMLÜLER YEMEK VE İLETİŞİM SIKINTISI YAŞIYORLAR”
 
Mağdur Ailelere Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nuriye Kaputoğlu ise Gürcistan’da hükümlü olanlarının yemek ve iletişim sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi. “Sorunu Gürcistan ile beraber çözüyoruz bu çok güzel bir başarıdır” diyen Kaputoğlu, “Biz onlara artık ülke değil komşu diyoruz. Gönül ister ki hiç sorun olmasın. Ama maalesef sorunlar oluyor. Sesini duyuramayan mağdur insanların sesi olmak o insanların biran önce özgürlüğüne kavuşturmak, yuvalarına kavuşturmak, bebekleri babalarına kavuşturmak istiyoruz. Kendi ülkende olduğun zaman her türlü kendini ifade edebilirsin. Yurtdışında olması, dil sorunu oluşturuyor. Aileleri çok mağdur duruma düşürüyor. Türkiye’den Gürcistan’a giden vatandaşlarımız oranın kuralları Türkiye gibi biliyorlar. Kötü insanların avına çok kolay düşebiliyorlar. Uzlaşmalar uzadı. Kefalet ile bırakılmalar artık bırakılmamaya başladı. Dışarıdan yargılanması iyi oluyordu. Orada cezaevinde bulunan vatandaşlarımız yemek ve iletişim sıkıntı oluyor. Aileleriyle görüşmede sıkıntı yaşıyorlar” dedi.