Bundan yaklaşık iki yıl önce Temmuz 2011 gazete ve haber sitelerinde “KÜREMDER uyarıyor” manşetleri KÜREMDER Başkanı Faruk Çebi’nin;  Karadeniz oto yolunun ve bölgede özellikle yol yapım çalışmalarının doğal çevreyi aşırı tahrip ettiğini vurgulayan açıklamaları dikkat çekiciydi. (http://www.haber61.net/kuremder-uyariyor-87873h.htm). Ancak dün KÜREMDER’den son günlerin tartışma konusu olan Doğu Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayacak olan YEŞİL YOL projesi için daha önceki açıklaması ile tezat oluşturacak bir açıklama geldi.

KÜREMDER Başkanı Faruk Çebi o zaman yaptığı açıklamada Karadeniz oto yolu ve bölgede yapılan diğer yollarla ilgili tespitler yaparken Doğu Karadeniz Bölgesi'nde arazilerin sürekli ve aşırı tahrip edilmesi sebebiyle gelecekte bir tsunami felaketinden daha ağır sonuçlar yaşanabileceği uyarısında bulunmuştu.

KÜREMDER’in 2 Temmuz 2015 tarihli yazılı açıklamasında ise yapılacak olan yolun “bölgenin kalkınmasına çok büyük destek verecek hizmet projesine gösterilen olağanüstü tepkiyi doğru bulmuyoruz  “istemezük hastalığı” ne yazıktır ki yeşil yol projesinde de tekrar yaşam bulmuştur.” Şeklindeki İfadeleri ilgi çekici bulundu.

Kısa adı KÜREMDER olan Küresel Isınmayla Mücadele Derneği imzasıyla yayınlanan yazılı açıklamada bölgede tartışmalara konu olan ve ülke gündemine taşınan yeşil yol projesi ile ilgili olarak şu ifadelere yer verildi: “ Doğu Karadeniz Bölgesinin kalkınmasına olağanüstü katkı sağlayacak  “Yeşil Yol Projesi’ne son günlerde özellikle de sosyal medyada çok ciddi itirazlar yapılmaktadır. Hiç şüphe yok ki dile getirilen itirazların birçoğu çevre duyarlılığı bağlamında iyi niyetten kaynaklanmaktadır. Yapılan itirazlara saygı duymakla birlikte bazı gerçekleri ve bu vesileyle de söz konusu proje hakkındaki görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.

Sadece çevre değerlerini değil, ahlak değerlerini de tamamen yok ederek orman kanununun defalarca değiştirilmesine neden olan büyük rant projelerine ve sahipli arazilerdeki yeşil dokunun tahrip edilmesine neden olan mülkiyet hakkı tanımayan ceberut orman kanununa bu güne kadar  ciddi sayılacak bir  tepki gösterilmezken; bölgenin kalkınmasına çok büyük destek verecek hizmet projesine gösterilen  olağanüstü tepkiyi doğru bulmuyoruz.

Ülkemizdeki bazı kesimler çevre ve ahlak kirliliği yaratan rant projeleri karşısında tıpkı bir kedi gibi sessiz kalarak rant paylaşımından faydalanmayı, insanlığa ve kalkınmaya hizmet eden projelerde de aslan kesilerek kamuoyunu yanıltmayı alışkanlık haline getirmişlerdir. Üzülerek ifade etmeliyiz ki; görev edindikleri “laf olsun torba dolsun” misalindeki söylemlerle  “istemezük hastalığı” ne yazıktır ki yeşil yol projesinde de tekrar yaşam bulmuştur.   

İleri teknolojinin kullanılması ve bilimsel gerçeklere uyulması halinde “Yeşil Yol Projesi” endişe duyulacak boyutta çevreye zarar vermeyecektir. Her şeyden önce söz konusu proje bir “rant projesi” değil, bölgeyi kalkındıracak bir “hizmet projesi”dir. 

Kamuoyuna saygıyla arz olunur. 2.07.     Küresel Isınmayla Mücadele Derneği”