Tünelin 2023 yılının ikinci yarısında hizmete açılması planlandığını belirten Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Servet Karasu: “Yaklaşık 7 km uzunluğundaki Kırık tünelinin İspir tarafından 4600 m’lik kısmında delme çalışmaları tamamlanırken Erzurum tarafındaki tüplerde ise zorlu zemin şartlarından dolayı 1000 m civarındaki delme işlemleri tamamlanmıştır. Geriye kalan 1400 m’lik kısmın delme çalışmaları her iki yönden devam etmektedir. İspir tarafında aylık ortalama 75-100 m civarında ilerleme sağlanırken, Erzurum tarafında ortalama 25 m civarında delme yapılabilmektedir. Her iki tarafta yaklaşık 500 kişi gece gündüz demeden çalışmaktadır. Tünelin 2023 yılının ikinci yarısında hizmete açılması planlanmaktadır.”

İyidere Lojistik için Kırık Tüneli önemli

Kırık Tünelinin İyidere Lojistik merkezinin güneye açılacağı güzergâhtaki Ovit tüneli ile birlikte en önemli tünel olduğunu belirten Prof. Dr. Servet Karasu: “Kırık tüneli yaklaşık 7 km uzunluğunda olacak ve mevcut yolu 40 km civarında kısaltacaktır. İspir-Erzurum arasındaki Gölyurt geçişi hem yakıt maliyetleri hem de zorlu yol koşullarından dolayı özellikle ağır taşıtlar tarafından tercih edilmemektedir. Ancak yolun en problemli olan kısmı, Kırık tüneli ve devamındaki bağlantı yolu ile geçildikten sonra hem zamandan hem de yakıttan önemli miktarda tasarruf sağlayacaktır. Mevcut durumda yaklaşık 50 km olan Gölyurt geçişinde hafif taşıtlar bile 4 litre yakıt harcarken Kırık tüneli ve bağlantı yolunun tamamlanmasıyla bu sarfiyat 1 litrenin bile altına düşecektir. Ağır taşıtlarda ise daha büyük tasarruflar söz konusu olacaktır.”

Dallıkavak Tünelinde Işığı görmeye 500 metre kaldı

Prof. Dr. Servet Karasu Dallıkavak tünelinde de delme çalışmalarının tamamlanmasına yaklaşık 500 m’lik bir mesafe kaldığını belirterek: “Bu tünel de 9 km’lik zorlu Dallıkavak geçişinin sorunsuz hale gelmesini sağlayacaktır. İki tünel hizmete girdikten sonra İspir Erzurum arası neredeyse düz denecek bir hale gelecektir.

Her iki tünelin tamamlanmasıyla birlikte İyidere lojistik merkezi ile Erzurum arasındaki 235 km’lik mesafe 190 km civarına inecektir. Özellikle Arsin organize sanayi bölgesinin güneye doğru açılmasında daha kısa alternatif bir yol olacak ve Zigana tünelinin yükü de hafifleyecektir. “

İkizdere Ovit arasındaki 20 km’lik güzergah çalışmaları gecikti.

İkizdere Ovit arasındaki çalışmaların geciktiğini belirten Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Servet Karasu: “İkizdere ile Ovit arasındaki çalışmalar ne yazık ki Erzurum tarafındaki tünel inşaatlarının ve İyidere lojistik merkezindeki çalışmaların gerisinde kalmaktadır. İkizdere tünellerinin ve viyadüklerin bir an önce tamamlanması gerekmektedir. Ayrıca İkizdere Ovit arasındaki 20 km’lik güzergâhın da projelendirilerek çalışmalara başlanması bölge halkının en büyük arzusudur” dedi.