. 837 bin dekar alanda 1 milyon ailenin çay tarımı yaptığı Rize başta olmak üzere, bölgedeki çay bahçelerinde Türklerden daha ucuza çay toplayan Gürcülere gün doğdu. Tarlaya giren Gürcü işçiler 120 ila 130 lira arasında yevmiyeye çay topluyor.

TÜRKİYE’nin en önemli çay üretim merkezi Rize’de 2017 yılı yaş çay kampanyası başladı. Birinci ve ikinci sürgünde dönüm başına ortalama 700, üçüncü sürgünde ise 500 kilo çay toplanıyor. Makasla çalışan çay işçisi günde 150, maksimum 200 kilo çay toplayabiliyor. Çayın kısa süre içinde toplanması ve en kısa sürede fabrikaya teslim edilmesi gerekiyor.

GÜRCÜ İŞÇİLER CİRİT ATIYOR

Rize, Artvin ve Trabzon’da Gürcü işçiler, günlüğü 120 ila 130 lira arasında çay toplarken, yerli işçilerde bu rakam biraz daha yüksek. Bu ücrete taksi-minibüs ve yemek maliyeti dahil değil. Toplam maliyet daha da artıyor.

ÜRETİCİMİZ TARLAYA GİRSİN

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, "Vatandaşlarımız, üreticilerimiz çay tarlalarına girsin, Aileler çocuklarını teşvik etsin, hep beraber tarlaya girsinler. Çalışıp üretelim. Çaylıkla, tarlayla buluşalım." çağrısında bulunmuştu.

KAYNAK: RİZE GÜNDEM