İzmir’deki sel faciasında iki vatandaş hayatını kaybederken, TBMM’de sel ve taşkınlar konusu detaylı olarak masaya yatırıldı. Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu bilinçsiz yapılaşma sonucu yeşil ve topraklık alanların beton alana dönüştüğünü, yağmurun akışının da bu nedenle daha yoğun ve hızlı olduğunu, sürüklediklerinin de geçitleri tıkadığı tespitini yaptı.

Uraloğlu, komisyonda, şehirleşme ve aşırı betonlaşmaya dikkat çekerek, “Kendi mecrasında toprağa gidecek olan yağışı, dere yataklarına hızlı akışı sağlayarak taşımış oluyoruz. Sonra böyle felaketler oluyor” dedi. Uraloğlu, sadece suyun akışını değiştirip hızlandırma değil, suyun beraberinde getirdiği kaya, ağaç, eşya parçalarının alt geçit, köprü ve menfezleri tıkayarak suyun akışına engel olduğunu, sel faleketlerinin boyutunun daha da büyüdüğünü can kayıplarına yol açtığını ifade etti.

Kasap, taşkın tehlike haritaları oluşturulduğunu, taşkın alanı analizleri yapıldığını aktardı. Vatandaşın bilinçlendirilmesi amacıyla dünyada ilk defa “Taşkın Müzesi” kurulduğunu aktaran Kasap, “Neden köprü ve menfezler taşkınlar esnasında su geçirmiyor?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Biz, karayollarına köprü ve menfezleri boyutlandırırken onlara debi değerlerini veriyoruz, onlar da ona göre boyutlandırıyorlar ama taşkın anında özellikle şehir merkezlerinde, meskûn alanlarında üst havzalardan gelen ağaç, kök, orman envali malzemelerin köprü ayaklarında birikmesi neticesinde taşkınlar başlıyor.

Bundan dolayı üç dört yıldır özellikle Doğu Karadeniz’den başlamak üzere artık bütün ülke çapında geçirgen bentler yapıyoruz. Bu bentlerdeki amaç; üst havzadan gelen hatta heyelanlarla gelen ağaçları ve orman emvali malzemeyi önce orada tuzaklıyoruz ve aşağıya inmesini engelliyoruz.”

‘Toprak sabun gibi kayıyor’

Kasap; Trabzon, Rize, Giresun, Gümüşhane ve Bayburt ekseninde 72 bin sulu ve kuru dere bulunduğunu belirterek, “Sulu derelerde zaten taşkın kontrolü yapılarını yapıyoruz ama burada asıl can alıcı yerler yan dereler. Her zaman su olmuyor ama asıl oralar heyelan ediyor. Vatandaşlar orada ev, evine yol yapıyor; bu sefer yol yaparken o şev stabilitesini bozuyor. Altına suyu alıyor, başlıyor üzerindeki toprak aynı sabun gibi kayıyor” tespitini yaptı.

Kasap, yılda ortalama 200 taşkın olduğunu ve 1 milyar TL zarar oluşturduğunu belirtti.

Kaynak: Önder Yılmaz/Milliyet