Yapılan araştırmada Türkiye'de  en çok sayıda caminin bulunduğu il İstanbul olurken, en az sayıda cami varlığı bulunan iller Yalova ve Tunceli olarak kaydedildi.

İLK 15 İL

86 bin 762 caminin ibadet hizmeti verdiği Türkiye’de en çok sayıda camisi bulunan il 3 bin 317 camiyle İstanbul oldu. TÜİK Din İstatistiklerine göre, en çok camiye sahip iller 15 il, İstanbul, Konya, Ankara, Samsun, Kastamonu, Antalya, Ordu, Trabzon, Diyarbakır, Şanlıurfa, İzmir, Manisa, Bursa, Balıkesir ve Erzurum olarak belirlendi.

istatisitğe göre Karadeniz en fazla camiye sahip olurken Trabzon 8, Rize 36 ve Artvin 51. sırada yer aldı.


BÖLGELER CAMİ SAYISI
Türkiye’de en çok sayıda caminin bulunduğu bölge Karadeniz olurken, bu ili cami sayısı yüksekliği bakımından İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi takip etti. 18 illi Karadeniz Bölgesinde il başına düşen cami sayısı bin 298, Doğu Anadolu Bölgesinde ise 704 oldu.

BÖLGESEL EN’LER
Din İstatistikleri 2015’e göre, Bölgelerde en çok sayıda cami varlığına sahip olan İller Marmara Bölgesinde İstanbul, Ege Bölgesinde İzmir, İç Anadolu Bölgesinde Konya, Karadeniz Bölgesinde Samsun, Akdeniz Bölgesinde Antalya, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Diyarbakır, Doğu Anadolu Bölgesinde de Erzurum olarak belirlendi.

EN AZ SAYIDA CAMİSİ BULUNAN İLLER

İstatistik sonuçlara göre, bölgesel ölçekte en az sayıda camisi bulunan iller ise Marmara Bölgesinde 162 camiyle Yalova, Ege Bölgesinde 551 camisiyle Uşak, İç Anadolu Bölgesinde 359 camisiyle Kırıkkale, Doğu Anadolu Bölgesinde 92 camisiyle Tunceli, Karadeniz Bölgesinde 537 camisiyle Gümüşhane, Akdeniz Bölgesinde 531 camiyle Burdur, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ise 216 camisiyle Kilis olarak tespit edildi.