Sağlık Bakanlığı tarafından, Fiziksel Aktiviteyi Teşvik Projesi 2015-2018 kapsamında Halk Sağlığı Müdürlüğü, Gazi Atatürk Stadında bisiklet dağıtım töreni düzenledi. Programda düzenlenen Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sevinç Sütlü yaptı.
Bisiklet Dağıtım Töreni’nin açılış konuşmasını yapan Burdur Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sevinç Sütlü, “Verdiğimiz bisikletler her hangi kuruma veya şahsa verilemeyecek. Belediyemiz tarafından parklarda veya açık alanlarda, bisiklet yollarında park yerleri oluşturularak halkımızın kullanımına sunulacak. Biz hareketli yaşam deyince biz genelde spor algılıyoruz. Aletli jimnastikler, özel spor salonuna giderek yapılan aktiviteleri düşünüyoruz. Ama beklentimiz bu değil, günlük hayatımızın içerisine sokabileceğimiz aktiviteler isteniyor. Yürümek, takım elbisemizi girerek işe bisikletle gitmek. Sayın Valimizin talimizin talimatı ile evrak dağıtan personelimiz bundan sonra bisikletle kullanması gibi günlük hayatımıza sokabileceğimiz aktiviteler planlıyoruz. Burdur’un meşhur bir sözü var; ‘Datlıyı, duzluyu yemecez, gezenlecek, zayıflecez’ diye bu günde Burdur halkına ve Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünde misafirimiz olan çocuklarımıza bu sloganı yerine getirmek için bisiklet hediyelerimiz var” diye konuştu.
" Yokluktan değil varlıktan hasta oluyoruz "
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Sağlık Bakanlığı tarafından Burdur halkının hareketli yaşamını sağlamak için verilen bisikletlerin kurulacak istasyonlarda halkın kullanımına sunulacağını belirtti. İbrahim Zeki Burdurlu Caddesi, Burdur Gölü Bisiklet Yolu ve çeşitli yerlere bisikletlerin konulacağını ifade eden Başkan Ercengiz, planlanan bisiklet istasyonlarının nereye kurulacağını oluşturulacak komisyonla karar vereceklerini belirtti.
Geçmişte yokluktan hasta olunduğunu şimdi ise varlıktan hasta olunarak obeziteyi işaret eden Başkan Ercengiz, “Bu gün anlamlı bir gün eskiden yokluktan hasta oluyorduk. Şimdi de varlıktan hasta oluyoruz. Maalesef hareketsiz yaşam bizi kalp, damar hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa maruz bırakmaktadır. Biz daha fazla bisiklet yolu, daha fazla yayalaştırılmış yollar, ve daha fazla insanımızın spor yapabileceği alanların artırılmasını sağlayarak, sağlık yaşam koşullarını sağlayacağız” şeklinde konuştu.
Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’in konuşmasının ardından, Belediye Başkanlığına teslim edilecek bisikletlerin protokolünü imzaladı
Sağlık Bakanlığı 3 bin 123 adet bisiklet gönderdi
Sağlık Bakanlığı tarafından bugüne kadar Burdur’a 3 bin 123 adet bisiklet gönderildiğini ve bisikletlerin dağıtımlarının gerçekleştirildiğini aktaran Burdur Valisi Şerif Yılmaz, “Bugün Sağlık Bakanlığımız tarafından temin edilip hem belediyemize, hem de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz bünyesinde kalan evlatlarımızın kullanmak üzerine bisikletlerin teslim törenini gerçekleştiriyoruz. Toplumumuzun obezite ile mücadele konusunda bilinçlendirmek, duyarlılığı artırmak, dengeli ve düzenli fiziksel aktiviteleri temin etmek için, Sağlık Bakanlığımız tarafından Fiziksel Aktiviteyi Teşvik Projesi 2015-2018 tarihleri arasından uygulanacak olan bu projemiz kapsamında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullara, öğrencilere, üniversitelere, belediyelere, resmi kurumlar ile sivil toplum kuruluşlarına bisiklet desteği sağlanmaktadır. Bu bağlamda yapılan çalışmalarda özellikle trafik güvenliği başta olmak üzere Trafik Kanunu ve ilgili yönetmelikleri, Karayolları Genel Müdürlüğü ilgili mevzuatı, Türk Standartları Enstitüsü tarafından bisiklet yolu ile ilgili yayımlanan standartlar ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Bisiklet Yolu Projeleri ile başvuruda bulunan Belediyelere Yönelik Proje Başvurularında yardımcı olabilecek kılavuz” dikkate alınarak, ilgili kurum resmi görüşleri ve bilim kurulu önerileri ile hazırlanan kriterlere uygun, Ocak 2015 tarihinden sonra bisiklet yolu yapan Belediyelere, Halk Sağlığı Müdürlüğüne başvurmalarını takiben yapılan değerlendirme sonrası bisiklet desteği sağlanmaktadır. Bu bağlamda, 815 adet Burdur Belediyesine ve 815 adet Bucak Belediyesine olmak üzere toplam bin 630 Bisiklet teslim etmiş olacağız. Bunun dışında Ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde çocuklarımıza kullanımı amacıyla 56 adet bisiklet teslim edilecektir. Bu proje başladığından bu günü kadar ilimiz genelinde, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesine 350, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne 917, Belediye (Merkez-Bucak) 1630, küçük çocuklarımıza 150 bisiklet teslim edildi” dedi.
Bisikletle evrak dağıtımı
Burdur’daki memurların evrakları bisikletle dağıtması için çalışmalara başlayacaklarını ifade eden Vali Yılmaz, “Özellikle evrak getirip götürmede, bir evrakın bir kurumdan diğer kuruma gitmesi için bir araç tahsis ediyoruz, şoförüyle beraber birde personel görevlendiriyoruz. Bu kadar maliyetli bir bürokrasi olmaz ve bunu azaltalım dedik. Artı çalışan arkadaşlarımızın da günlük aktivite haline gelmesi içinde bisiklet dağıtalım dedik. Bunu da önümüzdeki günlerde vereceğiz. Kamu Kurumlarına 20 olmak üzere toplamda bugüne kadar 3 bin 123 adet bisiklet teslim etmiş olacağız” diye konuştu.
Hedeflerinin burada sadece bisiklet dağıtmak olmadığının altını çizen Burdur Valisi Şerif Yılmaz, “ Bisikletin günlük yaşamda kullanılması alışkanlığını geliştirmek, insanlarımızın modern teknolojinin bağımlısı haline gelmesini önlemek. Artık araçlara şehir içinde park edecek yer bulamıyoruz. Kişi başına düşen araç sayısı bakımından yüksek olan illerden bir tanesiyiz. Şehir merkezi sokaklarının genişleme şansı yok. Mevcut imar planlarına göre de artık yetersiz geliyor. O nedenle belli bölgelerde trafik güvenliğini aksatmadan ve özellikle gençlere söylemek işitiyorum. Bisiklet kullanırken yolların sadece size ait olmadığını yolların sizden başkada kullanan olduğunu düşünmenizi ve bisiklet kullanmanızı ifade etmek istiyorum. Bizim bu alışkanlığı elde etmemiz gerekiyor. Çünkü şu an genç yaşlı fark etmiyor. Sabah evden çıkan esnafımız dükkanın kapısının önüne aracını koyma zorunluluğu hissediyor. Bir kamu görevlisi işe gitmek için 500 metre yürümektense aracına binip iş yerine öyle gidiyor. Bu alışkanlıklardan vazgeçmemiz gerekiyor. Bizim günlük yaşam içerisinde fiziksel aktiviteleri arttırmamız gerekiyor. Fazla yiyecek yedikten sonra ve spor aktivitelerini yapmadıktan sonra hekim hekim dolaşmaya başlıyoruz. Bu verilen rahatsızlığın tedavisi için. O açıdan önleyici sağlık hizmetleri babında yapılan bu aktivite ve bu dağıtım tüm Türkiye’de yapıldı. Türkiye çapında büyük bir organizasyondu. Hem düşünceyi hem aktiviteyi ortaya koyması ve kısa sürede projeyi gerçekleştirmesi dolayısıyla Sağlık Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonrada farklı etkinliklerle koruyucu hekimlik adına yapılacak olan çalışmalarda aynı başarıyı elde ederiz. İnsanlarımızın sağlıklı bir birey olarak topluma kazandırılmasında katkı sağlarız diye düşünüyorum. Tekrar emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu bisikletlerin kazasız belasız kullanılmasını diliyorum" şeklinde konuştu.
Protokolden bisiklet turu
Bisiklet Dağıtım Töreni’nin devamında Burdur Belediye Başkanlığı ve çocuklara gönderilen bisikletler teslim edildi. Vali Yılmaz ve Başkan Ercengiz, çocuklarla sohbet ederek, bisikletlerini takdim etti. Vali Yılmaz, Başkan Ercengiz ve protokol mensupları da bisiklet binerek çocuklarla birlikte tur attı.